Search
Close this search box.

Frankrijk: Alle grote radionetwerken gaan landelijk op DAB+

De Franse mediawaakhond CSA heeft woensdag bekendgemaakt dat alle grote commerciële radionetwerken een plek krijgen op één van de twee landelijke DAB+-netwerken. De uitrol van deze netwerken start in het eerste kwartaal van 2020.

Frankrijk: Alle grote radionetwerken gaan landelijk op DAB+ In augustus 2018 schreef de CSA capaciteit uit voor twee landelijke DAB+-netwerken. Hierop is plaats voor 24 radiostations. Eind vorig jaar sloot de inschrijftermijn. In totaal werden er 40 aanvragen ontvankelijk verklaard.

Grote verrassing was dat alle grote Franse radiogroepen zich hadden aangemeld. Daarmee kwam een einde aan de jarenlange blokkade van DAB+.

Afgelopen dinsdag maakte de Franse overheid bekend dat ook de publieke omroep Radio France gaat uitzenden op DAB+. Hierdoor worden zes van de 24 plaatsen ingezet voor France Inter, France Info, France Culture, France Musique, Fip en Mouv’.

18 Commerciële radiozenders
De overige 18 plekken op de twee landelijke netten gaan naar RTL, RTL2, Fun Radio, Europe 1, Virgin Radio, RFM, Skyrock, RMC en BFM Business. Maak ook NRJ, Nostalgie, Cherie en Rire & Chanson krijgen landelijke capaciteit, ondanks dat ze eerder aangekondigd hadden vooral op lokale DAB+-netten te willen gaan uitzenden.

Daarnaast krijgt BFM Business er een zusje bij: BFM Radio, waarop het geluid van de tv-zender BFM te horen zal zijn.

Andere stations die capaciteit krijgen zijn Latina, Radio Classique, M Radio en Air Zen krijgen landelijke capaciteit op DAB+.

Door DAB+ zijn alle grote radiostations in de toekomst overal in de grote steden en op de Franse Autoroutes tussen de steden zonder storingen te ontvangen. Op FM hebben de meeste stations al goede dekking in de steden, maar op de snelwegen tussen de steden laat de ontvangst te wensen over.

Binnen nu en twee weken krijgen de radiostations hun vergunning voor DAB+ van de CSA. Daarna hebben ze twee maanden de tijd om per multiplex een samenwerkingsverband te sluiten en een zenderexploitant te selecteren.

Uitrol start eerste kwartaal 2020
In het eerste kwartaal van 2020 gaan de eerste zenders dan de lucht in. Bij de start moet al gelijk 20% van de autoroutes en 20% van de grootstedelijke regio’s gedekt zijn. Twee jaar later moet 50% van de Autoroutes (A) gedekt zijn. Bovendien moet dan ook 20% van de nationale wegen (N) in de administratieve regio Bretagne en 20% van de tertiaire wegen (T) op Corsica voorzien zijn van dekking.

Vier jaar na de start moet de dekking op de Autoroutes al 70% bedragen, en 50% op de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica. Twee jaar later moet 90% van de Autoroutes gedekt zijn, 70% van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica, alsmede 60% van de grootstedelijke regio’s.

Tenslotte moet na acht jaar de dekking van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica zijn uitgebouwd naar 80%, alsmede 75% van de grootstedelijke regio’s. [Radiowereld.NL]