Frankrijk: Ook publieke omroep gaat landelijk op DAB+

Nadat eerder al de grote Franse radiogroepen hun blokkade tegen DAB+ ophieven, heeft nu ook de publieke omroep Radio France besloten om haar radiostations landelijk via digitale etherradio te gaan verspreiden. Dit maakte de Franse minister van Cultuur Franck Riester dinsdag bekend.

Frankrijk: Ook publieke omroep gaat landelijk op DAB+ De stations France Inter, France Info, France Culture, France Musique, Fip en Mouv’ gaan via één van de twee landelijke multiplexen uitzenden, die later dit jaar uitgerold gaan worden.

Het lokale netwerk France Bleu gaat via de lokale multiplexen uitzenden. Voor het uitzenden via DAB+ krijgt Radio France waarschijnlijk extra subsidie.

Tot nu toe gebruikte Radio France DAB+ alleen als aanvulling op FM. Dat wil zeggen: waar de FM-ontvangst onvoldoende is, zoals in Parijs, of waar een publiek radiostation helemaal geen FM-frequentie heeft. Voorbeeld hiervan is Fip in Lille.

Met het landelijk toevoegen van alle radiostations van Radio France op DAB+, wil de overheid laten zien te geloven in digitale etherradio. Het betekent ook gelijk een extra boost voor DAB+.

Eind vorig jaar besloten alle grote Franse radiogroepen hun jarenlange blokkade tegen DAB+ op te geven. Alle grote netwerken hebben zich aangemeld voor een plekje op één van de twee landelijke DAB+-netwerken, die later dit jaar uitgerold gaan worden in Franrijk. [Radiowereld.NL]