Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: DAB+-netwerk VRT over naar Broadcast Partners

Het DAB+-netwerk van de Vlaamse publieke omroep op kanaal 12A wordt sinds vorige week verzorgd door Broadcast Partners. Door een gewijzigde opbouw van het netwerk is de dekking binnenshuis toegenomen tot meer dan 90%.

De afgelopen jaren werd het DAB+-netwerk van de VRT verzorgd door Norkring. Vorig jaar werd de exploitatie echter opnieuw aanbesteed en kwam het Nederlands Broadcast Partners als winnaar uit de bus. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want Norkring vocht het besluit aan bij de Raad van State. Tevergeefs overigens.

Van 20 naar 36 zenders
Sinds afgelopen dinsdag is het nieuwe DAB+-netwerk voor de VRT van Broadcast Partners in de lucht. Dit netwerk is compleet anders opgebouwd dat het oude. Want waar Norkring nog gebruik maakte van 20 hoge opstelpunten met laag vermogen, heeft Broadcast Partners een netwerk van 36 lagere opstelpunten met hogere vermogens gebouwd.

Het nieuwe DAB netwerk van de VRT heeft Broadcast Partners ontworpen op een hoge signaaldichtheid, opdat zoveel mogelijk indoordekking wordt gerealiseerd,” zo laat Robert-jan van der Hoeven van Broadcast Partners weten aan Radio.NL. “In tegenstelling tot FM, kan je met lagere opstelpunten een perfect DAB-netwerk verkrijgen, zeker als je met een volledige SFN (Single Frequency Network, oftewel overal op dezelfde frequentie uitzenden, red.) kunt werken.

Meer dan 90% indoordekking
Zo’n netwerk met lage opstelpunten is duurder, maar het sluit goed aan bij de hoge eisen die VRT aan haar DAB-netwerk stelt en is beter dan een netwerk met minder zenders op hogere opstelpunten,” concludeert Van der Hoeven. “Met dit netwerkontwerp wordt een indoordekking van meer dan 90% (publieksbereik) in Vlaanderen gerealiseerd. Er bestaat momenteel geen DAB-netwerk met een hogere dekkingsgraad dan dit nieuwe VRT-netwerk.

Een ander groot verschil is dat de signalen van het DAB+-netwerk van de VRT minder ver Nederland instralen dan voorheen.

Overigens won Broadcast Partners ook de aanbesteding voor de FM-netwerken van de VRT. Hier speelt echter nog een complex juridisch probleem tussen Broadcast Partners, Norkring en de VRT. Inzet is het gebruik van een viertal zendmasten van Norkring. Dit probleem is echter nog niet opgelost. [Radiowereld.NL]