Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Verdeelprocedure 2e landelijke DAB+-net moet opnieuw

De verdeelprocedure van het tweede landelijke DAB+-net in Duitsland moet opnieuw. Dit oordeelde de administratieve rechtbank in Leipzig afgelopen woensdag in een zaak die was aangespannen door een verliezende partij. Desondanks wil Antenne Deutschland komend najaar starten met de uitrol.

Duitsland: Verdeelprocedure 2e landelijke DAB+-net moet opnieuw Volgens de rechter is de toewijzing van exploitatie van het tweede DAB+-net aan Antenne Deutschland niet rechtmatig. Antenne Deutschland is een samenwerking tussen zenderexploitant Media Broadcast en Absolut Radio uit Beieren.

Nieuwe partij
Echter bij aanvang van de verdeelprocedure bestond deze samenwerking nog niet. Sterker nog: beide partijen schreven zich separaat in. Pas na sluiting van het inschrijftermijn sloegen beide partijen de handen ineen. Volgens de rechter is hierdoor sprake van een nieuwe partij en dus had de vergunning nooit aan deze partij mogen worden toegewezen.

De rechter heeft de regionale mediaraad van Saksen, die belast is met de uitgifte van het tweede landelijke DAB+-net, nu opgedragen om de verdeelprocedure opnieuw te doen. Saillant detail is dat Media Broadcast en Absolut Radio juist op verzoek van de regionale mediaraad een samenwerking aangingen.

Juridische strijd
De uitspraak van de rechter is een nieuwe overwinning voor DABP, een bedrijf van voormalig autocoureur en vastgoedmanager Steffen Göpel, dat ook in de race was voor het landelijke DAB+-net, maar deze aan haar neus voorbij zag gaan.

In juni 2018 kreeg DABP al een tijdelijke voorziening toegewezen, waardoor de start van het tweede landelijke DAB+-net geblokkeerd werd. Begin dit jaar werd de blokkade echter opgeheven door de Saksische hogere administratieve rechtbank.

Hierdoor besloot Antenne Deutschland alsnog te starten met de uitrol van haar DAB+-netwerk. En ook nu de rechter heeft bepaald dat de verdeelprocedure opnieuw moet, wil Antenne Deutschland komend najaar gewoon starten met de uitrol.

Tegen de uitspraak van de regionale mediaraad van Saksen namelijk nog in beroep en kan de juridische strijd nog jaren voortduren. Daarnaast neemt ook een nieuwe verdeelprocedure nog behoorlijk wat tijd in beslag. [Radiowereld.NL]