Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landelijke DAB+-net Oostenrijk officieel van start

In Oostenrijk is dinsdag het eerste landelijke DAB+-net officieel van start gegaan met negen radiostations. Zenderexploitant ORS heeft hiervoor de eerste zeven zenders aangezet, waardoor ruim 61% van de Oostenrijkers de radiostations digitaal kunnen ontvangen.

Landelijke DAB+-net Oostenrijk officieel van start De afgelopen weken werd er op verschillende locaties in Oostenrijk al getest met een beperkt aantal radiostations, maar nu zijn de uitzendingen officieel gestart.

Negen radiostations
Vooralsnog zijn er negen radiostations te ontvangen via het nieuwe landelijke DAB+-net. Dit zijn Energy, Radio 88.6, Radio Maria, ERF Plus, Klassik Radio, Rock Antenne, Arabella Relax, Technikum One en Jö Live. Laatstgenoemde zender wordt speciaal gemaakt voor diverse winkelketens en haar klanten. Zo is Jö Live onder meer te horen in de supermarkten van Billa en Merkur en de discounters van Penny. Nu is hier dus ook etherverspreiding bijgekomen.

Jö Live volgt hiermee het voorbeeld van Coles Radio in Australië. Deze zender is niet alleen in de gelijknamige supermarkten te horen, maar ook populair via DAB+ in de grote steden.

Later dit jaar gaat ook de nieuwe landelijke commerciële radiozender van Mediagroep “Österreich”  uitzenden via het landelijke DAB+-net.

De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit zijn niet te ontvangen via digitale etherradio. Zij willen zoveel mogelijk luisteraars op FM houden om zo min mogelijk concurrentie te creëren.

In groter gebied van start
Het was de bedoeling dat de landelijke multiplex in april alleen via drie zenders in de regio Wenen te ontvangen zou zijn. In het najaar zou de dekking verder uitgebreid worden naar Graz (Stiermarken), Linz (Opper-Oostenrijk en Semmering (Neder-Oostenrijk).

Begin dit jaar werd echter bekend dat deze twee fases in één keer uit te rollen. Daarnaast is onlangs besloten om ook de zender Bregenz (Vorarlberg) uit fase 3 alvast aan te zetten. Hierdoor kan ruim 61% van de Oostenrijkers DAB+ outdoor kan ontvangen. Binnenshuis kan bijna 46% dan DAB+ ontvangen.

Verdere uitrol in 2020
In het voorjaar van 2020 wordt de dekking verder uitgebreid naar Innsbrück (Tirol), Salzburg en Sankt Pölten (Neder-Oostenrijk). Tenslotte volgen zenders in Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië), Bruck an der Mur (Stiermarken) en Rechnitz (Burgenland) in het najaar van 2020.

Vanaf dan kan ruim 83% van de Oostenrijkers DAB+ buitenshuis ontvangen tegenover ruim 62% binnenshuis.

Uitzenden via de landelijke DAB+-multiplex in Oostenrijk, kost in eerste instantie een slordige 53.000 euro per jaar (afhankelijk van de gebruikte bandbreedte). Na voltooiing van de uitrol in 2020 kost dit ongeveer 126.000 euro.

In tegenstelling tot Nederland zendt het landelijke DAB+-net in Oostenrijk niet overal via hetzelfde kanaal uit, maar heeft elke regio zijn eigen kanaal. [Radiowereld.NL]