LXClassics en Hotradio Hits gestopt op DAB+

Er lijkt een ware leegloop plaats te vinden op de DAB+-netwerken van aanbieder MTVNL. Recent zijn LXClassics en Hotradio Hits gestopt met uitzenden via deze netwerken. Laatstgenoemde zender laat weten dat dit uit kostenoverweging is gebeurd.

LXClassics en Hotradio Hits gestopt op DAB+ Naast LXClassics en Hotradio Hits heeft ook GrootNieuwsRadio haar distributie via MTVNL (grotendeels) gestaakt.

Deze beslissing was echter vrij logisch aangezien de christelijke zender ook al enige tijd via het DAB+-netwerk voor landelijke commerciële radio op kanaal 11C te ontvangen is.

Eerder besloten ook Gigant FM en De Vrije Radio te stoppen met uitzenden via het digitale etherradionetwerk van MTVNL. Hetzelfde geldt voor Radio JND in Brabant. Deze zender verhuisde naar het bovenregionale DAB+-netwerk voor Brabant en Limburg op kanaal 7C. Hierdoor is het netwerk van MTVNL in Brabant alleen nog in de lucht met een TPEG-dient (verkeersinfo in datavorm).

In de meeste gevallen worden de uitzendingen via DAB+ gestopt uit kostenoverwegingen. Dat ligt overigens niet aan DAB+ zelf, wat in principe goedkoper is dan uitzenden op FM, maar meer aan de bedragen die de netwerkeigenaar vraagt. Bronnen melden dat deze bij MTVNL aan de forse kant zijn. Dit lijkt mede te worden bevestigd door het feit dat Hotradio Hits wel voorlopig wel blijft uitzenden via het het bovenregionale DAB+-netwerk voor Brabant en Limburg op kanaal 7C. Dit netwerk wordt geëxploiteerd door de gezamenlijke vergunninghouders.

Hotradio Hits was sinds april 2016 via het DAB+-netwerk van MTVNL te ontvangen. LXClassics volgde in januari 2017. [Radiowereld.NL]