Duitsland: Opmars DAB+ zet door in Beieren

Het aantal luisteraars dat via DAB+ naar de radio luistert is in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren is het afgelopen jaar opnieuw flink gestegen. Dit blijkt uit de jaarlijkse “Funkanalyse Bayern” van de regionale mediaraad BLM. Inmiddels heeft meer dan 30% van de inwoners een DAB+-radio.

Duitsland: Opmars DAB+ zet door in Beieren Van de inwoners van Beieren van 14 jaar en ouder gaf 31,1% aan tenminste één DAB+-radio in huis of in de auto te hebben.

Omgerekend zijn dit 3,5 miljoen inwoners, een stijging van 600.000 ten opzichte van een jaar geleden. Vorig jaar gaf 26,1% van de inwoners aan een DAB+-radio te hebben. Beieren telt 13 miljoen inwoners.

In totaal zijn er nu bijna 3,25 miljoen DAB+-ontvangers verkocht in de deelstaat.

Het aantal autoradio’s met DAB+ aan boord groeide in een jaar tijd met 180.000 naar bijna 1,13 miljoen. De komende jaren zal dit aantal flink stijgen, want vanaf 2021 moeten alle nieuwe auto’s binnen de EU standaard geleverd worden met DAB+.

DAB+ groter dan internet
Niet alleen het bezit van een DAB+-radio is fors gestegen, maar ook het gebruik. 18,4% van de bevolking zegt inmiddels dagelijks via DAB+ radio te luisteren. Een jaar geleden was dit nog 15,0 en twee jaar geleden zelfs nog maar 11,7%. Opvallend is dat internetradio licht terrein verloor. Hiervoor kiest 13,0%.

Daarmee toont Beieren hetzelfde beeld als in andere landen waar de digitalisering al een flink eind op weg is, want ook in bijvoorbeeld Noorwegen (FM al uit), het Verenigd Koninkrijk en Australië is DAB+ de meeste gebruikte methode om digitaal naar de radio te luisteren

Het stijgende aandeel digitaal radio luisteren zorgde tegelijkertijd voor een daling van het luisteren via FM in Beieren. Deze nam het afgelopen jaar met 4%-punt af naar 71,1%. Twee jaar geleden had FM nog een aandeel van 80%.

Stijging luistercijfers digitale stations
Veel radiostations die via DAB+ uitzenden zagen het afgelopen jaar hun dagbereik stijgen in Beieren. Radio Bob, Schlagerparadies, Sunshine Live en Absolut Relax noteerden een flinke plus. De populairste digitale zender in Beieren blijft BR Heimat met 159.000 luisteraars per dag, gevolgd door Schlagerparadies met 125.000 luisteraars en Radio Bob met 118.000 luisteraars per dag.

De overgrote meerderheid van de (commerciële) radiozenders in Beieren zendt momenteel al uit via DAB+. Uiterlijk begin volgend jaar zal dit aanbod compleet zijn.

In de stad München zijn op dit moment 63 radiostations via DAB+ te ontvangen, zowel indoor als outdoor. [Radiowereld.NL]