Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Ofcom bereidt uitgifte kleinschalige DAB+-netten voor

Mediaregulator Ofcom is druk bezig met de voorbereidingen voor de uitgifte van kleinschalige DAB+-netten in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor komt er vanaf volgend jaar ruimte voor honderden nieuwe radiostations. Op de nieuwe netwerken moet verplicht op DAB+ uit gaan zenden.

VK: Ofcom bereidt uitgifte kleinschalige DAB+-netten voor Momenteel vindt ruim 40% van het radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk al plaats via DAB(+), waarmee dit het populairste platform is om radio te luisteren.

Momenteel zijn er drie landelijke DAB-multiplexen enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. De dekking van deze lokale netten is overigens vergelijkbaar met die van het bovenregionale kavel in ons land waarop de regionale stations uitzenden.

Test
Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-uitzendingen. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn daarom multiplexen in de lucht met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Goedkoop
Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor nog geen 10.000 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

Omdat Ofcom definitieve vergunningen voor kleinschalige DAB-uitzendingen wil gaan uitgeven in geheel het Verenigd Koninkrijk, hield de mediaregulator een zogenaamde ‘call for expressions of interest.’

In totaal kwamen er 430 aanmeldingen binnen van zowel radiostations als partijen die een zogenaamd ‘small scale’ DAB-multiplex willen exploiteren.

Consultatie
Ter voorbereiding op de uitgifte van definitieve vergunningen in 2020 consulteert Ofcom momenteel haar beleid voor ‘small scale DAB’ en de condities waaronder vergunningen gaan worden uitgegeven. Ook is er een indeling gemaakt voor de netwerken.

Overeind blijft de regel dat de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio. Nieuw is dat Ofcom de regelgeving wil aanpassen waardoor radiostations op de kleinschalige DAB-netten verplicht moeten uitzenden in DAB+ en geen gebruik meer mogen maken van de oude DAB (MP2)-standaard.

Op dit moment wordt op acht van de 10 testmultiplexen al uitsluitend uitgezonden in DAB+. Daarnaast schakelen ook op de landelijke, regionale en lokale netten ook al radiostations over van DAB naar DAB+ en worden er nieuwe DAB+-stations gelanceerd. Voorbeelden hiervan zijn Virgin Radio Chillend, Virgin Radio Anthems, Gold en Heart Dance.

Partijen kunnen tot begin oktober reageren op de consulatie van Ofcom. Verwacht wordt begin 2020 gestart wordt met de uitgifteprocedure voor kleinschalige DAB+-netten. [Radiowereld.NL]