Search
Close this search box.

Zweden: Eerste commerciële stations officieel gestart op DAB+

De Zweedse overheid mag dan wel afzien van een afschakeling van FM en DAB+ niet actief ondersteunen, maar dat weerhoud commerciële radiostations er toch niet van om te gaan uitzenden via digitale etherradio. Daarnaast heeft de Zweedse publieke radio haar zenders omgezet van DAB naar DAB+.

Zweden: Eerste commerciële stations officieel gestart op DAB+ De vergunningen voor commerciële radio om uit te mogen zenden via DAB+ werden al in 2014 uitgegeven. Echter wilden de commerciële radiostations wachten tot dat de overheid een landelijke vergunning voor DAB+ had verleend aan de publieke omroep SR.

Van uitstel…
Maar tot groot ongenoegen van de radiosector kwam die vergunning er niet. Sterker nog: de Zweedse overheid besloot van te houden aan FM. Er kwam zelfs een nieuwe veiling van alle commerciële FM-frequenties, die de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde.

Het gevolg was dat de digitalisering van de radio op een laag pitje kwam te staan. Vooralsnog bleven de uitzendingen via DAB en DAB+ beperkt tot testen door zenderexploitant Teracom rondom diverse grote steden.

In oktober 2018 kondigde Nordic Entertainment Group (Nent, voorheen MTG Radio) aan alsnog te gaan starten met DAB+ in Zweden. Dat zou oorspronkelijk al op 1 januari 2019 zijn, maar ook dit werd nog weer uitgesteld. Onder meer technische uitdagingen en het ontbraken van de garantie dat DAB+ ook na het verlopen van de vergunning in 2022 in de lucht kan blijven, zorgden voor nog een half jaar vetraging.

…Komt geen afstel
Maar afgelopen maandag (8 juli) zijn de eerste commerciële radiostations alsnog officieel gestart met DAB+. In en om de steden Stockholm, Uppsala en Gävle zijn nu 13 commerciële stations via digitale etherradio te ontvangen. Nog voor oktober gaan ook zenders aan in Göteborg en Malmö, waardoor ongeveer 43% van de Zweedse bevolking DAB+ kan ontvangen. In juli 2021 moet een dekking van 70% bereikt zijn.

Naast bekende stations die ook op FM uitzenden, zoals Rix FM, Bandit Rock (alleen in Stockholm en Uppsala op FM), Power Hit radio (alleen in Stockholm op FM), Star FM, Guldkanalen (alleen in Malmö op FM) en Skärgårdsradion (alleen in Stockholm op FM), zijn er ook diverse themakanalen te ontvangen. Dit zijn Bandit Classic (classic rock), Dansbandsfavoriter (dance classics), Gamla Favoriter (oldies uit de jaren ’60 en ‘70), Lugna Favoriter (softpop), Power Millenium (dance uit de jaren ’90 en ’00), Radio Rainbow (dance) en Svenska Favoriter (Zweedse muziek).

Begin volgend jaar wordt het aanbod op DAB+ nog verder uitgebreid. Dan begint ook Bauer met haar radiostations via digitale etherradio.

Publieke radio blijft digitaal in de ether
Ondertussen heeft ook de Zweedse publiek radio gesleuteld aan haar portfolio via digitale etherradio. Enkele themakanalen zijn hierbij vervangen door andere kanalen. Daarnaast zendt de SR nu vijf van haar zes stations uit in DAB+. Alleen SR P7 Sisuradio, dat in het Finds uitzendt, gebruikt nog de oude DAB (MP2)-standaard. Het netwerk van de publieke radio is al in Stockholm, Uppsala, Göteborg en Malmö en Luleå te ontvangen. [Radiowereld.NL]
Foto’s: video still YouTube