Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mediawaakhond CSA verdeelt DAB+-capaciteit in Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs gaan nog meer radiostations uitzenden op DAB+. Mediawaakhond CSA heeft hiervoor capaciteit verdeeld voor een nieuw multiplex, alsmede restcapaciteit op bestaande multiplexen. Ook in Nice en Marseille werd capaciteit verdeeld.

Mediawaakhond CSA verdeelt DAB+-capaciteit in Parijs Sinds juni 2014 wordt er in Parijs, Nice en Marseille uitgezonden via digitale etherradio. Omdat dit de eerste steden waren in Frankrijk waar DAB+ werd uitgerold, zijn nog niet alle multiplexen vol.

Daarnaast zijn zelfs enkele multiplexen nooit in gebruik genomen omdat de vergunninghouders geen overeenkomst wisten te sluiten over de uitrol.

Nieuwe kans
Inmiddels is de digitale etherradiotrein ook in Frankrijk vol op stoom en dus heeft de CSA alsnog besloten om de vrije capaciteit te vergeven. Hierdoor krijgt het regionale DAB+-netwerk voor Parijs, dat nooit in gebruik is genomen, een nieuwe kans.

Op dit grootste multiplex voor de hoofdstad, die grofweg het gebied rond Parijs tussen Beauvais en Chartres dekt, mogen onder meer Oüi FM, Radio FG, Sud Radio, TSF Jazz, Radio Nova, Jazz Radio en Radio Notre-Dame het opnieuw gaan proberen. Zij mochten vijf jaar geleden ook al uit gaan zenden via dit netwerk als er dus een overeenkomst was gesloten.

Verhuizen
Daarnaast hebben ook Chante France, Evasion, Voltage en Générations toestemming gekregen om op de grootste multiplex van Parijs uit te gaan zenden. Momenteel zenden zij uit via één van de kleinere lokale DAB+-netten van Parijs. Ook de publieke omroep France Bleu Paris gaat hierop uitzenden.

Doordat er een aantal stations naar het grotere netwerk verhuizen wordt er ook geschoven met stations tussen de zes verschillende lokale netwerken. Tevens zijn onder meer MyZen Radio, Melody, Radio Maria, Radio Bonheur 100 % Chansons françaises, Virage Radio, Sensations, Les Inrocks Radio en SANEF 107.7 geselecteerd om uit te mogen zenden via één van de lokale netwerken. Overigens is SANEF voor veel vakantiegangers geen onbekende. Het is de verkeerszender die langs bijna 2000 km van de tolroutes te ontvangen is op 107.7 FM.

105 aanvragen
In totaal werden er 105 aanvragen ingediend voor capaciteit in Parijs, Nice en Marseille. Hiervan zijn 68 stations geselecteerd. De vergunningen worden nog dit jaar verleend aan de radiostations.

Ook in Nice en Marseille krijgen de lokale radiostations France Bleu Azur en France Bleu Provence DAB+-capaciteit. De andere stations van Radio France gaan via één van de twee landelijke DAB+-netten uitzenden. Hierop gaan ook alle grote landelijke commerciële netwerken, waaronder NRJ, Skyrock, Virgin Radio, Fun Radio en RTL, uitzenden. De uitrol van de twee landelijke netwerken start in het eerste kwartaal van 2020. [Radiowereld.NL]
Foto: video still YouTube