Duitsland: Bijna kwart van huishoudens heeft een DAB+-radio

Digitale etherradio blijft terrein winnen bij onze oosterburen. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Duitse huishoudens de beschikking heeft over tenminste één DAB+-radio. Een groei van ruim 30%. In absolute aantallen zijn er nu 14,6 miljoen DAB+-radio’s verkocht.

Duitsland: Bijna kwart van huishoudens heeft een DAB+-radio In ruim negen miljoen Duitse huishoudens (22,7% van alle huishoudens) staat tenminste één DAB+-radio. Dit zijn er twee miljoen meer dan een jaar geleden.

Beieren gaat nog steeds aan kop. Hier heeft 29,7% (was een jaar geleden 22,3%) van de huishoudens tenminste één DAB+-radio. Saksen volgt met 25,7% en Baden-Württemberg met 23,9%. Berlijn/Brandenburg is de hekkensluiter met ‘slechts’ 17%.

Opvallend is de forse stijging in Nedersaksen waar het aantal huishoudens met een DAB+-radio in een jaar tijd steeg van 14,1 naar 21,8%. Saillant detail is dat het parlement van de deelstaat onlangs de regering op wilde leggen te stoppen met subsidie voor DAB+, omdat er nauwelijks naar geluisterd zou worden.

In Noordrijn-Westfalen, waar het aanbod op DAB+ eveneens nog beperkt is, groeide in een jaar tijd van 14,7 naar 22,0%.

Het afgelopen jaar werden er 2,8 miljoen DAB+-radio’s verkocht. Een stijging van bijna 25% ten opzichte van een jaar eerder. De teller staat daarbij in totaal nu op 14,6 miljoen radio’s.

Een groot deel van deze nieuwe radio’s zijn in nieuwe auto’s ingebouwd. Het afgelopen jaar verscheen bijna 50% van de nieuwe auto’s in Duitsland met DAB+ aan boord op de weg. In veel gevallen moet hiervoor momenteel nog extra betaald worden, maar vanaf 2021 moeten alle nieuwe auto’s standaard DAB+ hebben. In totaal rijden nu 6,6 miljoen auto’s rond in Duitsland met een DAB+-radio aan boord. [Radiowereld.NL]