Zoek
Sluit dit zoekvak.

Italië: Publieke omroep Zuid-Tirol wil tientallen FM-zenders uitzetten

Als het aan de RAS, de publieke omroep voor de autonome Italiaanse provincie Zuid-Tirol, ligt, dan gaan er de komende drie jaar nog eens bijna 70 FM-zenders uit. Hierdoor zal FM-ontvangst in delen van Zuid-Tirol niet meer mogelijk zijn. Etherontvangst van radio is dan alleen nog via DAB+ mogelijk.

Italië: Publieke omroep Zuid-Tirol wil tientallen FM-zenders uitzetten Zuid-Tirol is een vreemde eend in de bijt. Ondanks dat het in Italië ligt, is de meerderheid van de inwoners Duitstalig.

En daarom heeft Zuid-Tirol ook een eigen publieke omroep, de RAS, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de Duitstalige publieke radio- en tv-zenders uit zowel Duitsland, Zwitserland als Oostenrijk in de provincie.

In heel Zuid-Tirol zijn dan ook de Oostenrijkse publieke radiostations Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 op FM te ontvangen. In delen is ook Radio Rumantsch, de Retoromaanstalige publieke omroep van Zwitserland, op FM te vinden. Hiervoor staan ruim 180 FM-zenders aan in Zuid-Tirol.

Vervanging te kostbaar
Probleem is echter dat veel van deze FM-zendinstallaties al meer dan 30 jaar oud zijn en vervangen moeten worden. Dit kost de RAS de komende jaren steeds 200.000 euro per jaar. Dat geld wil de omroep echter niet meer steken in een techniek die aflopend is.

In 2017 werden daarom de eerste zes steunzenders van de RAS voor Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 uitgezet. In december 2018 gingen er nog eens 22 FM-zenders van Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 en Radio Rumantsch op zeven locaties uit. In alle gevallen betrof het zwakke steunzenders met een gering bereik. In de meeste van deze regio’s is FM-ontvangst nog steeds mogelijk, hetzij in mono in plaats van stereo.

Ook sterke FM-zenders gaan uit
Maar als het aan de RAS ligt, gaan ook de eerste sterke FM-zenders in Zuid-Tirol uit waardoor FM-ontvangst voor de Duitstalige zenders in sommige regio’s geheel weg gaat vallen. Aan de regionale overheid is een plan gepresenteerd waarbij de RAS de komende drie jaar in totaal 67 FM-zenders op 21 locaties uitzet.

De Duitstalige radiozenders blijven in Zuid-Tirol via de ether te beluisteren via DAB+. Een groot deel van de ruim een half miljoen inwoners van Zuid-Tirol luistert inmiddels al digitaal naar de radio. Via digitale etherradio DAB+ zijn niet alleen de Oostenrijkse publieke radiostations te ontvangen, maar ook de Zwitserse (SRF) en de Duitse (Beieren).

In totaal verspreidt de RAS 18 Duitstalige radiozenders via DAB+ tegenover drie op FM. Een veel groter aanbod dus. Daarnaast is de dekking van DAB+ in Zuid-Tirol met 99,6% al groter dan FM. Ook zijn nog eens 13 lokale commerciële radiostations uit Zuid-Tirol in ruim 95% van de provincie via DAB+ te ontvangen.

Vanaf 2020 moet elke radio die in Italië verkocht wordt DAB+ kunnen ontvangen. [Radiowereld.NL]