Oostenrijk: Versnelde uitrol landelijke DAB+-net

In Oostenrijk wordt de volgende fase van de uitrol van het landelijke DAB+-net opnieuw naar voren geschoven. In plaats van maart 2020 wordt deze fase nog voor kerst dit jaar afgerond. Door de ingebruikname van drie nieuwe zenders groeit de dekking naar ruim 77% buitenshuis.

Oostenrijk: Versnelde uitrol landelijke DAB+-net Het landelijke DAB+-net ging eind mei officieel van start.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er gestart zou worden met drie zenders in Wenen, maar gelijk werd besloten om de volgende fase, die voor dit najaar gepland stond, uit te rollen.

Hierdoor is was het landelijke DAB+-net al gelijk via zeven zenders door ruim 60% van de Oostenrijkers buitenshuis te ontvangen.

Nu is besloten om opnieuw de volgende uitrolfase met meerdere maanden naar voren te schuiven. Nog voor kerst gaan de zenders Innsbrück (Tirol), Salzburg en Sankt Pölten (Neder-Oostenrijk) aan. Hierdoor kan ruim 77% van de Oostenrijkers het landelijke net buitenshuis ontvangen. De indoordekking stijgt naar ruim 56%.

Voor kerst
Doordat deze fase nog voor kerst wordt afgerond, is het voor meer Oostenrijkers interessant om een DAB+-radio voor kerst als cadeau te geven.

In het najaar van 2020 worden zenders in Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië), Bruck an der Mur (Stiermarken) en Rechnitz (Burgenland) in gebruik genomen. Vanaf dan kan ruim 83% van de Oostenrijkers DAB+ buitenshuis ontvangen tegenover ruim 62% binnenshuis.

Momenteel zenden er negen radiostations uit via het landelijke DAB+-netwerk, waaronder Energy, Klassik Radio, Rock Antenne, 88,6 en Arabella Relax.

Publieke omroep in overtreding?
Grote afwezige op DAB+ is nog altijd de publieke omroep ORF. Omdat de ORF geen nieuwe radiozenders mag starten op DAB+, heeft de omroep besloten DAB+ te blokkeren. Maar de vraag is hoe lang de omroep dit vol kan houden aangezien de radio met een rap tempo digitaliseert. Ook is de vraag of de omroep niet in strijd met de wet handelt. De ORF heeft een wettelijke verplichting dat de voorzieningszekerheid van landelijke radio moet waarborgen en die gaat verder dan alleen FM. [Radiowereld.NL]