Zoek
Sluit dit zoekvak.

Streekomroep Oke FM start vrijdag op DAB+ in Brabant

Streekomroep Oké FM in Aalburg, Zaltbommel en Maasdriel start vrijdag (4 oktober) met uitzenden op DAB+ in een groot deel van de provincie Noord-Brabant. Het station heeft hiervoor een contract afgesloten met MTVNL.

Streekomroep Oke FM start vrijdag op DAB+ in Brabant Oké FM is hiermee de eerste streekomroep die officieel start op DAB+.

Het is de bedoeling dat een deel lokale en streekomroepen vanaf begin volgend jaar kan gaan starten via eigen lokale DAB+-netwerken en dat er vanaf medio 2022 ruimte is voor alle streekomroepen.

Vooruitstrevend
Oké FM heeft echter besloten hier niet op te wachten. “Als omroep zien wij de steeds groter wordende vraag naar digitale radio. Als vooruitstrevende publieke streekomroep hebben we daarom ook besloten om hier volledig op in te gaan zetten en niet te wachten”, aldus bestuursvoorzitter Willem Bakker.

Een groot voordeel van uitzenden via DAB+ is dat onze uitzendingen niet meer stoppen bij de gemeentegrenzen”, vult Secretaris Henri Verhagen aan. “Luisteraars kunnen zonder ruis in een zeer grote regio naar ons luisteren. Mensen die buiten Altena of de Bommelerwaard werken, worden nu op de terugweg al bijgepraat over het laatste nieuws uit hun regio.

Compensatie
Wat waarschijnlijk ook meespeelt is dat Oké FM mogelijk haar status als lokale omroep in Aalburg kwijtraakt. Deze gemeente is begin van het jaar gefuseerd met de gemeenten Werkendam en Woudrichem tot de nieuwe gemeente Altena.

De gemeente Altena heeft nu gekozen om RTV Altena, de oude lokale omroep voor Werkendam en Woudrichem, aan te wijzen als nieuwe omroep voor de gemeente. Het Commissariaat voor de Media heeft het advies van de gemeente echter afgewezen omdat het niet toereikend zou zijn.

Omdat er maar één publieke lokale omroep per gemeente actief mag zijn, raakt Oké FM hierdoor dus mogelijk haar FM-frequenties in Aalburg kwijt. Door uit te gaan zenden via het DAB+-netwerk van MTVNL in Brabant (kanaal 9C) wordt het wegvallen van deze frequenties ruimschoots gecompenseerd. Dit DAB+-netwerk heeft namelijk zenders staan in Loon op Zand en Eindhoven.

Investering
Het is de bedoeling dat Oké FM vrijdag tussen 9 en 10 uur wordt toegevoegd op DAB+. In eerste instantie gaat het om testuitzendingen. Later deze maand starten de reguliere uitzendingen. Het uitzenden op DAB+ van Oké FM in een groot deel van Brabant is een flinke voor de omroep, maar deze is geheel bekostigd door ondernemers uit de regio. [Radiowereld.NL]