Broadcast Partners verbaasd over reactie NLPO op lokale DAB+

Broadcast Partners (BP) is verbaasd over de reactie die de NLPO op haar site heeft gepubliceerd inzake de marktconsultatie voor de uitgifte van lokale DAB+ vergunningen. Zo geeft de belangenvereniging voor lokale omroepen een nogal opmerkelijk beeld van de situatie.

Broadcast Partners verbaasd over reactie NLPO op lokale DAB+ Allereerst hekelt de NLPO dat de toekenning gebeurt op basis van volgorde van binnenkomst. Dat zou onwettig zijn omdat ‘iedere lokale omroep met een geldige aanwijzing recht op een frequentie heeft’. Inmiddels is er zelfs al een advocaat in de arm genomen om een juridisch weerwoord voor te bereiden.

Je vraagt je af, of NLPO de marktconsultatie wel goed begrepen heeft”, laat BP in een reactie aan Radio.NL weten. “Er is nog geen besluit en het is dus wat vroeg om al met juridische procedures te zwaaien. Gek genoeg laat de NLPO de magere hoeveelheid beschikbare multiplexen voor lokaal gebruik en de kwestie van het zendvermogen/bereik onbesproken, terwijl de lokale omroepen daarmee nu juist ernstig op achterstand zouden worden gezet.

Klanten ronselen
Daarnaast beschuldigt de NLPO BP ervan de indruk te wekken zoveel mogelijk klanten voor haar eigen netwerk te willen werven. “Broadcast Partners maakt op dit moment de ronde langs de lokale omroepen die niet behoren tot de groep die een tijdelijke vergunning kan aanvragen om hen aan te moedigen toch via DAB+ uit te zenden maar dan via het frequentie pakket van BP”, zo schrijft de NLPO op haar site.

Maar BP betwist dit. “Wij hebben de NLPO niet gezien op de recente informatieavonden. Als wij het goed begrepen hebben, heeft een van de omroepen NLPO hiervoor uitgenodigd. Toch heeft NLPO er wel een opinie over, maar waarschijnlijk is men niet goed geïnformeerd, want op de informatieavonden is het helemaal geen onderwerp om omroepen naar een netwerk van Broadcast Partners te halen.” Ook benadrukt BP geen eigen netwerk te hebben, maar slechts de verkoop voor MTVNL verzorgt.

Veel vragen uit de radiosector
Volgens het zenderbedrijf uit Terneuzen ontvangt het veel vragen van klanten en lokale omroepen over lokale DAB+. “Daaruit blijkt dat er behoefte is aan praktische informatie. Een groot samenwerkingsverband van lokale omroepen nodigde ons uit voor een informatieavond met alle lokale omroepen in de streek en daarnaast hebben wij er nog zes georganiseerd, verspreid over het Nederland. En uiteraard bieden wij ook DAB-oplossingen aan, maar nadrukkelijk niet wat NLPO beweert.

Ook meent BP dat de NLPO wel degelijk weet wat er op de informatieavonden besproken wordt. “Direct na de publicatie van de marktconsultatie hebben wij, zoals afgesproken tussen NLPO en Broadcast Partners, contact opgenomen met de NLPO met een analyse van het voorstel in de marktconsultatie en onder andere informatie geleverd met betrekking tot de onnodige schaarste aan multiplexen en mogelijke verbeteringen, hoofdzakelijk technische informatie dus.

Geen prioriteit bij de NLPO
Tot grote verbazing van BP heeft het zoveel mogelijk ruimte creëren voor lokale omroepen op DAB+ geen prioriteit bij de NLPO. “Een week later liet NLPO ons weten wel meer kwesties op de agenda te hebben staan dan alleen ‘een zo grote mogelijk uitrol’ en dus van de informatie geen gebruik te willen maken.”  

Er zijn veel lokale omroepen die het belang zien van deze concrete punten, te weten meer direct beschikbare multiplexen, grotere multiplexen die passen bij streekomroep en hoogvermogenzenders in plaats van babyfoons”, vervolgt BP. “Alle omroepen hebben iets aan de informatieavonden, niet alleen de omroepen die dit willen. Wie met laag vermogen wil uitzenden kan dat met een vergunning voor hoog vermogen trouwens ook; omgekeerd kan echter niet. Waarom zou je de mogelijkheden voor lokale omroepen minimaliseren?

Wij vragen ons, alles overziende, af of NLPO dat wel weet”, analyseert het zenderbedrijf. “Op de informatieavonden zou men dat zelf hebben kunnen waarnemen. Er volgen er nog enkele verspreid door Nederland en NLPO is van harte welkom.” [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL