Search
Close this search box.

Wallonië: RTBF blijft zenderexploitant landelijke DAB+-netten

De publieke omroep RTBF blijft de komende negen jaar de twee landelijke DAB+-netten in het Franstalige gedeelte van België exploiteren. Dit heeft mediaregulator CSA begin deze week bekendgemaakt.

Wallonië: RTBF blijft zenderexploitant landelijke DAB+-netten Sinds de herindeling in 2018 beheert de RTBF twee geregionaliseerde DAB+-netten die elk geheel Wallonië verzorgen.

Hierop zenden niet alleen de radiostations van de RTBF uit, maar ook de landelijke en regionale commerciële omroepen.

Om de nieuwe indeling op DAB+ mogelijk te maken kreeg de RTBF een testvergunning in afwachting op de uitgifte van definitieve vergunningen voor DAB+. De uitgifte hiervan liep vertraging op, omdat de uitgifte deels gekoppeld was aan de uitgifte van FM-vergunningen.

Nu de uitgifte van definitieve DAB+-vergunningen is afgerond, is ook de testfase voor het beheer van de twee landelijke DAB+-netten in Wallonië beëindigd. Alle radiostations die mogen uitzenden op de landelijke DAB+-netten hebben de CSA schriftelijk laten weten de RTBF als beheerder te willen houden. En daarom heeft de mediaregulator de publieke omroep met ingang van vrijdag (1 november) voor de komende negen jaar aangewezen als beheerder van de netwerken.  

Door het aanwijzen van de RTBF als beheerder kan de omroep door met de uitrol van de twee netten. De komende maanden zullen de laatste zenders aangezet gaan worden, waardoor de twee netten elk via 24 zenders te ontvangen zijn.

Uitbreiding aanbod
De afgelopen maanden is het aanbod via de twee netwerken flink gegroeid. Naast de publieke stations La Première, VivaCité, Pure, Musiq3, Classic21 en Tarmac, de commerciële stations Bel RTL, Contact, Nostalgie, NRJ, Fun Radio en DH Radio (wordt mogelijk vervangen door LN24), Maximum FM (Luik), Must FM (Luxemburg en Namen), Antipode (Waals-Brabant) en Sud Radio (Henegouwen) zijn er ook diverse nieuwe stations toegevoegd.

De nieuwe zenders zijn de softpopzender Chérie, de christelijke zender RCF, de oldieszender Viva+ en de eclectische zender Jam.
Foto: Radio.NL

Daarnaast is ook Sud Radio landelijk op DAB+ te ontvangen. Tevens start binnenkort Nostalgie+, het oudere zusje van Nostalgie.

Promotiecampagne
Om DAB+ verder onder de aandacht te brengen bij de luisteraars, start binnenkort in Wallonië de eerste promotiecampagne. Hiervoor zijn een flink aantal bekende presentatoren gestrikt, zo blijft uit het ‘ The making of’ filmpje.

Onder andere Olivier Arnould (Radio Contact), Eric Laforge (Classic 21), Samy Amenzou (Fun Radio), François Heureux (La Première), Ingrid Franssen (Nostalgie), Dorothée Moermans (Bel RTL), Adèle Molle (Musiq3), Marco Leulier (NRJ), Benedicte Deprez (Pure) en Sara de Paduwa (VivaCité) zijn in het filmpje te zien. Het lijkt er sterk op dat het Nederlandse spotje gekopieerd gaat worden. De slogan in Wallonie wordt “Ma radio en mieux”, oftewel “Mijn radio beter”. [Radiowereld.NL]