Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: PO probeerde middels politieke lobby DAB+ te blokkeren

De Oostenrijkse publieke omroep ORF heeft middels een lobby geprobeerd om de politiek over te halen om de uitrol van DAB+ te laten blokkeren. Dit stelt Wolfgang Struber, voorzitter van Digitalradio Oostenrijk, in een interview met de “Wiener Zeitung.”

Oostenrijk: PO probeerde middels politieke lobby DAB+ te blokkeren De ORF weigert nog steeds om te gaan uitzenden op DAB+ in Oostenrijk om haar sterke positie op de radiomarkt te behouden. Momenteel heeft de ORF met haar radiostations een marktaandeel van circa 70%.

Dit komt mede doordat commerciële radio in Oostenrijk voornamelijk lokaal en regionaal is georiënteerd. Pas in 2004 kwam er met Kronehit een eerste landelijke commerciële radiozender. Sinds dit jaar heeft Oostenrijk er een tweede landelijke commerciële zender op FM bij in de vorm van Radio Austria. Beiden hebben de status landelijk, maar de FM-dekking is bij lange na niet zo goed als die van de ORF.

De ORF wil alleen gaan uitzenden op DAB+ als zij extra radiostations zou mogen starten, hetgeen tegengehouden werd. De omroep zou sindsdien hebben geprobeerd om de uitrol van digitale etherradio in Oostenrijk tegen te houden.

ORF-baas Alexander Wrabetz zou tijdens de regeringsonderhandelingen tussen de ÖVP en de Groenen achter gesloten deuren de politiek ervan hebben willen overtuigen dat DAB+ een doodgeboren kind is.

We vragen ons al af wanneer deze waanzin van de ORF daadwerkelijk stopt,” aldus Struber in de krant.

Deze week heeft het landelijke DAB+-netwerk in Oostenrijk, ondanks de afwezigheid van de ORF, drie zenders vervroegd aangezet. Daarnaast is bekend geworden dat ook de laatste fase deels met meerdere maanden naar voren is geschoven.

Via het landelijke DAB+-netwerk in Oostenrijk zenden momenteel negen radiostations uit. Daarnaast is er nog een lokaal DAB+-netwerk in Wenen waarop 13 radiostations uitzenden. [Radiowereld.NL]