Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ruim 90 reacties op consultatie uitgifte lokale DAB+

Op de consultatie voor de verdeling van tijdelijke lokale DAB+ vergunningen is massaal gereageerd door de radiosector. In totaal kwamen er ruim 90 reacties binnen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat alle reacties nu beoordelen en indien mogelijk verwerken.

Ruim 90 reacties op consultatie uitgifte lokale DAB+ De afgelopen weken consulteerde EZK de verdeling van tijdelijke DAB+ vergunningen in de zogenaamde laag 6.

Het is de bedoeling dat er tot en met 31 augustus 2022 alvast 22 lokale netten in de lucht gebracht kunnen worden.

Veel lokale publieke omroepen zien graag dat zij automatisch een vergunning krijgen in hun verzorgingsgebied en niet op volgorde van binnenkomt. Ook wordt veelvuldig voorgesteld om de reservering 50% publieke omroep 50% commerciële omroep geschrapt gaat worden.

Ook het vastleggen van het maximum aantal van 12 radiostations per multiplex en een vastgestelde protectielevel is voor velen een doorn in het oog.

Grotere gebieden
Daarnaast komt uit diverse regio’s het verzoek om lokale DAB+-netten samen te voegen tot grotere. Dit zijn volgens de omroepen vaak gebieden die sociaal, economisch en cultureel nauw met elkaar verbonden zijn. Daar komt bij dat sommige gebieden dermate klein zijn, dat er te weinig lokale stations zijn om deze rendabel te krijgen. Of de gebieden zijn wel groot, maar worden door slechts enkele lokale omroepen bediend.

Onder meer uit Zeeland, Zuid-Limburg, Amsterdam/Meerlanden, de kop van Noord-Holland en de regio’s Den Haag en Rotterdam komen verzoeken om de lokale DAB+-gebieden op te rekken.

Helaas wordt hier en daar ook weer pijnlijk duidelijk hoe de verstandhoudingen tussen verschillende lokale omroepen zijn. Waar lokale omroep in gebied x voorstelt om deze samen te voegen met gebied y, reageert de lokale omroep in gebied y weer met dat ze zeker niet samen willen met gebied x.

Teleurstelling
Tenslotte betreuren diverse omroepen het dat er in hun verzorgingsgebied nog geen tijdelijke vergunningen uitgegeven gaan worden, omdat er nog geen kanalen beschikbaar zouden zijn. Vaak komen ze zelf met mogelijke oplossingen om dit wel voor elkaar te krijgen.

Alle openbare reacties op de consulatie zijn hier te lezen. Ook de officiële reactie van de NLPO, die hiervoor zelfs het internationale advocatenbureau Bird & Bird inhuurde, is hier te vinden.

Bal bij EZK
Het Ministerie van EZK gaat nu alle reacties beoordelen om vervolgens met een definitieve versie van de regeling voor uitgifte van tijdelijke lokale DAB+-vergunningen te komen. Deze zijn tot en met 31 augustus 2022 geldig. Daarna, als de coördinatie is afgerond, worden definitieve vergunningen uitgegeven. [Radiowereld.NL]