Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Eindelijk definitief groen licht voor 2e landelijke DAB+-net

Het tweede landelijke DAB+-net in Duitsland kan eindelijk uitgerold gaan worden. De regionale mediaraad (SLM) en bezwaarmaker DABP hebben een schikking getroffen die een einde maakt aan een jaren durende juridische strijd.

Duitsland: Eindelijk definitief groen licht voor 2e landelijke DAB+-net Al sinds 2017 woedt er een juridische strijd om wie het tweede landelijke DAB+-net in Duitsland mag exploiteren.

Deze werd toegewezen aan Antenne Deutschland, een samenwerking tussen zenderexploitant Media Broadcast en Absolut Radio uit Beieren, maar een partij die buiten de boot viel vocht dit aan.

Die partij was dus DABP, een bedrijf van voormalig autocoureur en vastgoedmanager Steffen Göpel. In juni 2018 kreeg DABP al een tijdelijke voorziening toegewezen, waardoor de start van de “Zweite Bundesmux” geblokkeerd werd.

Begin 2019 werd de blokkade echter opgeheven door de Saksische hogere administratieve rechtbank. Hierdoor besloot Antenne Deutschland alsnog te starten met de uitrol van haar DAB+-netwerk.

Maar in mei 2019 volgde er opnieuw een tegenslag, want wederom besloot de administratieve rechtbank in Leipzig dat de verdeelprocedure opnieuw moet. Er zouden procedurele fouten zijn gemaakt, waarna Antenne Deutschland besloot om de uitrol toch in de ijskast te parkeren.

Schikking
Nu kan de uitrol van het tweede landelijke DAB+-net alsnog van start gaan. De SLM en DABP hebben, met medewerking van Antenne Deutschland, een schikking getroffen. De precieze inhoud hiervan is niet bekendgemaakt, maar welk staat vast dat de juridische procedures nu van de baan zijn.

Wanneer Antenne Deutschland nu van start gaat met de uitrol is nog niet bekend. Wel zal dit nog in 2020 zijn. Ook is nog niet bekend welke radiostations via dit netwerk gaan uitzenden. Er is ruimte voor 16 stations. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL