Zoek
Sluit dit zoekvak.

Raad van State beslist: SterrenNL niet illegaal op DAB+

Het digitale radiokanaal NPO SterrenNL zendt niet illegaal uit op DAB+. De Raad van State (RvS) zet hiermee een streep door twee eerdere uitspraken van de Rechtbank van Midden-Nederland. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) hoeft hierdoor niet handhavend op te gaan optreden.

Raad van State beslist: SterrenNL niet illegaal op DAB+ Al jaren probeert RadioCorp (100% NL) het CvdM zover te krijgen om handhavend op te gaan treden tegen radiokanaal SterrenNL van AvroTros.

Langlopende procedure
100% NL zag in 2016 opeens een met belastinggeld gefinancierde reclamevrije concurrent met alle vrijheid van programmeren in de ether verschijnen.

De NPO had echter verzuimd om vooraf toestemming te vragen voor doorgifte van haar themakanalen, zoals SterrenNL Radio, op DAB+. Wel gaf toenmalige staatssecretaris van OCW Sander Dekker die toestemming feitelijk achteraf door er verder niet zo’n punt van te maken. Maar de wettelijke procedures zijn hiervoor niet gevolgd.

Het bezwaar dat 100% NL hiertegen indiende bij het CvdM werd telkens afgewezen en dus volgde er een rechtszaak. De rechter oordeelde daarbij dat SterrenNL niet zomaar mag uitzenden op DAB+, omdat dit een distributienetwerk met schaarste is.

De rechter gaf het CvdM nog een kans om het gebrek met betrekking tot de toestemming voor SterrenNL op DAB+ te herstellen, maar het CvdM besloot uiteindelijk om niets te doen met de tussenuitspraak van de rechter.

En daarom deed de rechter in december 2018 opnieuw uitspraak. En ook nu was de conclusie helder: DAB+ is een distributienetwerk met schaarste en daarom wordt SterrenNL in strijd met de mediawet uitgezonden via digitale etherradio.

De mediawaakhond besloot hiertegen in hoger beroep te gaan bij de RvS. Ondertussen besloot de voorzieningenrechter dat, zolang het hoger beroep nog loopt, het CvdM niet handhavend hoefde op te treden betreffende de punten waartegen dit beroep was ingesteld.

Streep door eerdere uitspraken
De RvS heeft woensdag, bijna vijf maanden na de zitting, opmerkelijk genoeg een streep gezet door de twee eerdere uitspraken van de rechtbank van Midden-Nederland.

Het Commissariaat heeft al in 2007 toestemming verleend om SterrenNL te verspreiden en sinds 2010 wordt SterrenNL via het internet verspreid als radiokanaal”, oordeelt de RvS. “SterrenNL was dus een bestaand kanaal toen het voor het eerst werd verspreid via DAB+. Het verspreiden van SterrenNL via DAB+ kan markteffecten hebben, maar dat brengt op zichzelf niet mee dat sprake is van distributieschaarste.

Daarnaast betoogt de RvS dat commerciële radiostations geen gebruik kunnen maken van het DAB+-netwerk van de NPO op kanaal 12C. “De verspreiding van SterrenNL via DAB+ op de multiplex 12C gaat dan ook niet ten koste van een plek die gebruikt had kunnen worden voor de verspreiding van een radiozender van een commerciële partij. En daarom heeft de rechtbank ten onrechte geoordeeld dat in dit geval sprake is van een verspreiding via een netwerk met distributieschaarste.” [Radiowereld.NL]