Aanvraagprocedure lokale DAB+-capaciteit start 10 maart

Lokale publieke en commerciële radiostations kunnen vanaf dinsdag 10 maart 9 uur een aanvraag indienen bij Agentschap Telecom voor lokale DAB+-capaciteit. Het betreft tijdelijke vergunning voor capaciteit op 22 lokale DAB+-netten in delen van het land.

Aanvraagprocedure lokale DAB+-capaciteit start 10 maart Vorige week vrijdag publiceerde het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) al de regeling aanvraagprocedure voor de tijdelijke verdeling van lokale DAB+-capaciteit in de Staatscourant. De tijdelijke vergunningen zijn geldig tot en met 31 augustus 2022.

Verdeelregels
Er komen voor deze tijdelijke verdeling 22 multiplexen. Elke multiplex wordt in eerste instantie opgedeeld in 12 delen, zes voor lokale publieke stations en zes voor commerciële partijen. Deze strikte indeling blijft tot 11 september 2020 van kracht om een evenwichtige verdeling tussen lokale publieke en commerciële omroepen te vormen.

Mocht er na deze zes maanden nog capaciteit over zijn op een DAB+-net, dan kan deze door zowel publieke als commerciële partijen aangevraagd worden.

Lage instap
Uitgezonden moet worden met een minimale bandbreedte van 48 kbps. Bij de hoogste protectielevel (1A) geeft dit ruimte voor maximaal 12 stations. Gekozen is voor deze hoge protectielevel om de kosten zo laag mogelijk te houden. Radiostations op een multiplex mogen kiezen voor meer bandbreedte en een lager protectielevel, maar dat zorgt voor hogere kosten voor het netwerk.

Uitgifte op volgorde van binnenkomst
Uitgifte geschiedt, net als bij LPAM, op volgorde van binnenkomst van een complete aanvraag. Dit geldt zowel voor de commerciële stations als de publieke stations, maar zal alleen effect hebben als er meer dan zes aanvragen van publiek of commercieel zijn.

Bovendien kan een partij in de eerste vier weken maar één vergunning krijgen per DAB+-net. Dit om alle partijen in een regio evenveel kans te geven om capaciteit te verwerven. Na vier weken kunnen partijen een nieuwe aanvraag voor aanvullende capaciteit doen. [Radiowereld.NL]