Search
Close this search box.

Duitsland: Tweede landelijke DAB+-net start in september

Het tweede landelijke DAB+-net in Duitsland gaat begin september officieel de lucht in. Dit heeft vergunninghouder Antenne Deutschland bekendgemaakt. Welke stations er gaan uitzenden en met hoeveel dekking er gestart wordt, wordt later bekendgemaakt.

Duitsland: Tweede landelijke DAB+-net start in september Eind vorige maand werd bekend dat Antenne Deutschland eindelijk definitief groen licht heeft gekregen voor de uitrol van het tweede landelijke DAB+-netwerk.

De vergunning hiervoor werd al in 2017 verleend, maar juridische procedures van een partij die naast de vergunning greep, blokkeerden de uitrol. Door het treffen van een schikking is deze strijd beëindigd.

Officiële start tijdens IFA
Inmiddels heeft Antenne Deutschland bekendgemaakt dat in het derde kwartaal van dit jaar gestart wordt met de uitrol van dit nieuwe netwerk. Tijdens de Internationalen Funkausstellung in Berlijn begin september volgt dan het officiële startschot.

Welke radiostations er uit gaan zenden op de tweede ‘Bundesmux’ is nog niet bekend. Er is ruimte voor ongeveer 16 radiostations. Ook is nog niet bekend hoe de uitrol er precies uit gaat zien en met welke dekking er gestart gaat worden. Begin 2019 waren er nog plannen om met 71 zenders te beginnen, wat goed is voor 80% indoor ontvangst, maar onduidelijk is of deze plannen nog van kracht zijn.

Niet overal op hetzelfde kanaal
Wat wel bekend is, is dat het tweede landelijke netwerk (nog) niet in het hele land op hetzelfde kanaal te ontvangen zal zijn. Dit in tegenstelling tot het eerste landelijke netwerk dat overal op kanaal 5C te ontvangen is. Zo zal in het westen en midden van Duitsland waarschijnlijk op kanaal 9B uitgezonden gaan worden, in het zuidwesten op kanaal 8C en de rest van het land op kanaal 5D.

De wens is er om overal in het land op hetzelfde kanaal te gaan uitzenden, maar hiervoor moet nog flink onderhandeld worden met buurlanden, waaronder Nederland.

Antenne Deutschland is een samenwerking tussen zenderexploitant Media Broadcast en Absolut Radio uit Beieren. Laatstegnoemde is op DAB+ al actief met de zenders Absolut Relax en Absolut Hot. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL