Frankrijk: CSA start verdeling extra landelijke DAB+-capaciteit

Mediaregulator CSA is gestart met de verdeelprocedure voor extra landelijke DAB+-capaciteit. Het gaat om capaciteit op het zogenaamde “Métropolitaine 1” (of M1) netwerk. Kandidaten hebben tot 25 maart de tijd om een aanvraag in te dienen.

Frankrijk: CSA start verdeling extra landelijke DAB+-capaciteit Voor de twee landelijke DAB+-netwerken werden in maart 2019 al 24 radiostations geselecteerd, waaronder alle grote netwerkradio’s en de landelijke publieke omroep Radio France. Twee maanden later werd bekendgemaakt hoe de precieze indeling van de twee multiplexen gaat worden. Per multiplex diende de radiostations een samenwerkingsverband aan te gaan om de uitrol en exploitatie te regelen.

Op één van de twee multiplexen blijkt nu nog wat restcapaciteit beschikbaar te zijn en daarom is de CSA met een nieuwe verdeelprocedure gestart. Het gaat om capaciteit op het M1-netwerk, waarop ook NRJ, Cherie FM, Nostalgie, Rire et Chansons, RTL, RTL2, Fun Radio, Skyrock, Air Zen, Latina, M Radio en Radio Classique gaan uitzenden. Er is nog ruimte voor één station met een bandbreedte van 88 kbps.

Voor de uitrol en exploitatie is de SAS Société opgericht, waartoe de nieuwe vergunninghouder moet toetreden. Het is de bedoeling dat nog voor de zomer de eerste zenders voor de landelijke DAB+-netwerken aangaan. Bij de start moet al gelijk 20% van de autoroutes en 20% van de grootstedelijke regio’s gedekt zijn. [Radiowereld.NL]