Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Radiostations voor tweede landelijke DAB+-net gezocht

Antenne Deutschland, vergunninghouder van het nieuwe in de lucht te brengen tweede landelijke DAB+-net in Duitsland, is gestart met het zoeken naar radiostations die via dit netwerk willen gaan uitzenden. Partijen kunnen zich tot en met 29 maart melden.

Duitsland: Radiostations voor tweede landelijke DAB+-net gezocht Vorige maand werd bekend dat het tweede landelijke DAB+-netwerk begin september tijdens de Internationalen Funkausstellung in Berlijn gelanceerd wordt.

Antenne Deutschland, een samenwerking tussen zenderexploitant Media Broadcast en Absolut Radio uit Beieren, kreeg de vergunning al in 2017 toegewezen, maar een juridische strijd van een partij die misgreep zorgde voor veel vetraging.  

Pas in januari van dit jaar kwam er eindelijk definitief groen licht om het nieuwe netwerk uit te gaan rollen. De tweede ‘Bundesmux’, zoals het netwerk ook wel genoemd wordt, gaat gevuld worden met themakanalen van Absolut Radio en radiostations van derden. Er is ruimte voor in totaal 16 radiostations.

Om radiostations voor het nieuwe netwerk te werven is ‘National German Radio’ opgericht. Deze partij informeert de geïnteresseerde partijen over de mogelijkheden en begeleid de contractonderhandelingen. Radiostations die interesse hebben, kunnen zich tot eind maart melden bij National German Radio. Eind juni maakt Antenne Deutschland bekend welke radiostations er gaan uitzenden.

De start van het tweede landelijke DAB+-netwerk volgt bijna 40 jaar na de start van de eerste commerciële radiozender in Duitsland. DAB+ is in Duitsland voor commerciële radiostations de enige mogelijkheid om landelijk via de ether uit te zenden. Op FM zijn alleen lokale en regionale radiostations te ontvangen.

Het is de bedoeling dat het nieuwe landelijke DAB+-netwerk bij de start al gelijk door 83% van de Duitsers buitenshuis kan worden ontvangen. [Radiowereld.NL]