Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eerste lokale DAB+-net in de lucht

In Noord-Holland is het eerste lokale DAB+-net van Nederland de lucht in gegaan voor reguliere uitzendingen. Hierdoor zijn Castricum 105, Beat FM (Heiloo) en Radio 80 (Bergen) nu ook via digitale etherradio te ontvangen.

Eerste lokale DAB+-net in de lucht De drie omroepen kregen hiervoor afgelopen dinsdag een vergunning van Agentschap Telecom (AT). Uitgezonden wordt vanuit Heiloo op kanaal 8B. Castricum 105, Beat FM en Radio 80 deden in 2017 ook al mee aan de test voor lokale omroepen op DAB+.

Overigens zijn de drie stations niet de eerste lokale omroepen die op DAB+ gestart zijn. In oktober 2019 had Streekomroep Oké FM voor Zaltbommel en Maasdriel de primeur. Zij maken hiervoor echter gebruik van het commerciële netwerk van MTVNL.

De komende maanden gaan meer lokale radiostations, zowel publiek als commercieel, van start op DAB+. Momenteel geeft AT hier tijdelijke vergunningen voor af. Er zijn hier in totaal 22 lokale multiplexen voor beschikbaar in een groot deel van het land. Aanvragen van een vergunning kan nog steeds. [Radiowereld.NL]