Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meer lokale DAB+-netten in de lucht

De afgelopen weken zijn meer lokale DAB+-netten in de lucht gebracht. Het gaat hierbij om de netwerken Haarlem/Zandvoort, Almere, Zoetermeer/Capelle a/d IJssel en Ouder-Amstel/Uithoorn. In totaal zijn nu zes lokale netwerken in de lucht.

Meer lokale DAB+-netten in de lucht Begin deze maand gingen al de netwerken in de kop van Noord-Holland en de regio Heiloo, eveneens in Noord-Holland, van start.

De radiostations maken gebruik van tijdelijke vergunningen die Agentschap Telecom (AT) momenteel uitgeeft voor lokale publieke en commerciële radiostations.

In totaal komen er tot augustus 2022 22 lokale netwerken die bij elkaar een groot deel van het land kunnen dekken.

Naast publieke lokale radiostations maken ook veel internetstations gebruik van de mogelijkheden om lokaal op DAB+ in de ether uit te zenden.

Zandvoort / Haarlem
Zo is in de regio Zandvoort / Haarlem naast de lokale omroepen ZFM Zandvoort en Haarlem 105 ook Dance Radio te ontvangen. Uitgezonden wordt vanuit Zandvoort en Haarlem op kanaal 6A.

Er is voor een Single Frequency Network (meerdere zenders op hetzelfde kanaal, red.) gekozen omdat dit een kleine regio is en de tussenliggende duinenrij nabij Haarlem maakt het lastig om het hele gebied met één zender te dekken, zonder al te ver uit je allotment te komen”, zo laat Rene Stevens van HFPrints weten.  

Almere
In Almere (kanaal 10C) is het aanbod nog groter. Naast de lokale omroep Easy FM zijn hier ook DB962 uit Amsterdam, Beat FM (van oud-medewerkers van de piraat Hofstad in Den Haag), Oldies Radio en Urban Traxx te ontvangen.

Zoetermeer/Capelle
De regio Zoetermeer / Capelle aan de IJssel heeft er op kanaal 8B een extra DAB+-netwerk bijgekregen. Hierop zijn de lokale omroepen ZFM Zoetermeer, Feel Good Radio en Lansingerland FM te horen, alsmede Beat FM, Wereldstad (uit Rotterdam) en de voormalige piratenzender XXL Radio uit Rotterdam. Ook Pako Media van Ad Ossendrijver heeft een vergunning om uit te zenden op dit netwerk, maar is nog niet gestart.

We hebben dit nu met elkaar opgezet, en daaruit blijkt dat het goed mogelijk is om als lokale organisaties op een dergelijke manier samen te werken”, aldus Louis Bekker van RTV Lansingerland.

Ouder-Amstel / Uithoorn
Ook in de regio Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer zijn de eerste lokale omroepen te ontvangen. Vanuit Duivendrecht worden op kanaal 5A Jamm FM, Rick FM, DB962, Urban Traxx en Dance Radio uitgezonden. Het is de bedoeling dat ook Meerradio op dit netwerk gaat uitzenden. Het radiostation is wel al te vinden op dit netwerk, maar nog zonder audio. De ontvangst in Haarlemmermeer zelf laat echter nog te wensen over.

Sleutelen
De ontvangstkwaliteit van de lokale netwerken kan nog wisselen. Veelal wordt er nog het nodige gesleuteld aan de netwerken om optimale ontvangst te creëren in het verzorgingsgebied.

De komende weken gaan er waarschijnlijk nog meer lokale DAB+-netwerken van start. Wel loopt de uitrol van een aantal netwerken mogelijk vertraging op door de coronacrisis. De financiële situatie van een aantal stations staat onder druk, terwijl ook de levering van onderdelen vanuit het buitenland vertraging op kan leveren door de coronacrisis.

Inmiddels heeft AT voor 21 van de 22 multiplexen één of meerdere vergunningen uitgegeven. Alleen voor het netwerk in Groningen is nog geen interesse. Aanvragen van een vergunning kan nog steeds. [Radiowereld.NL]
Foto’s: Radio.NL