VK: Ofcom maakt plannen voor kleinschalige DAB bekend

Mediaregulator Ofcom heeft afgelopen week haar plannen met betrekking tot kleinschalige DAB-uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt. De komende vier jaar worden er honderden vergunningen uitgegeven voor de exploitatie van deze mini DAB-netten.

VK: Ofcom maakt plannen voor kleinschalige DAB bekend Momenteel is bijna 60% van het radioluisteren in het Verenigd Koninkrijk digitaal, waarbij DAB(+) het populairste digitale platform is om radio te luisteren.

Het Verenigd Koninkrijk kent momenteel drie landelijke DAB-multiplexen, enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. De verzorgingsgebieden van deze lokale netten is overigens vergelijkbaar met die van het bovenregionale kavel in ons land waarop de regionale stations uitzenden.

Test
Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-netten. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn daarom multiplexen in de lucht met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Goedkoop
Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor nog geen 10.000 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

Omdat Ofcom definitieve vergunningen voor kleinschalige DAB-uitzendingen wil gaan uitgeven in geheel het Verenigd Koninkrijk, werden de plannen geconsulteerd. Hierop kwamen meer dan 100 reacties binnen. Aan de hand hiervan heeft Ofcom haar plannen definitief gemaakt.

Honderden vergunningen
De komende vier jaar worden er honderden vergunningen voor de exploitatie van kleinschalige DAB-netten uitgegeven. Dit gaat is fases gebeuren. De eerste fase start binnenkort al en bevat 25 gebieden, waaronder Glasgow, Birmingham en Bristol waar al jaren getest wordt. De tweede fase bevat 22 gebieden, allen in het noordwesten van Engeland, waaronder Liverpool en Manchester.

Overeind blijft de regel dat de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio. De eis dat alle radiostations op deze multiplexen moeten uitzenden in DAB+ is komen te vervallen. De oude DAB (MP2)-standaard, die in het Verenigd Koninkrijk nog veelvuldig wordt gebruikt, blijft toegestaan.

De partij die de exploitatie van een DAB-net krijgt toegewezen, mag deze zelf gaan invullen. Wel dient hij plek vrij te houden voor drie community stations. Dit zijn kleine lokale radiostations zonder winstoogmerk. Hiervoor worden speciale vergunningen (C-DSP) uitgegeven. Mochten er geen of minder C-DSP-vergunningen voor een multiplex uitgegeven worden, dan blijft deze ruimte leeg. De exploitant van een DAB-net mag deze ruimte niet inzetten voor een ander radiostation.

Wie een vergunning voor het exploiteren van een kleinschalig DAB-net krijgt toegewezen moet deze binnen 18 maanden in de lucht brengen. [Radiowereld.NL]