Search
Close this search box.

Eind dit jaar eindelijk veiling landelijke DAB+-capaciteit

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) streeft er naar om eind dit jaar capaciteit op een tweede landelijk dekkend DAB+-net voor commerciële radio uit te geven. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind dit jaar eindelijk veiling landelijke DAB+-capaciteit Al jaren zijn er plannen om een extra DAB+-netwerk beschikbaar te stellen aan commerciële radio, maar aanvankelijk was het de bedoeling dat dit netwerk op verschillende kanalen door het land zou uitzenden. Dit tot ongenoegen van de radiosector.

Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april vorig jaar haar eindrapport opleverde, is er nu een nieuwe laag (laag 7) gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk overal in Nederland op het zelfde kanaal uit kan zenden. Nu al doen de NPO (12C) en de landelijke commerciële zenders (11C) dit.

Agentschap Telecom is nu druk bezig met de internationale coördinatie van de benodigde frequenties. Over het kanaal voor het nieuwe landelijke DAB+-net is nu akkoord met de buurlanden. “De voorbereidingen voor de uitgifte van deze laag heb ik in gang gezet”, aldus Keijzer.

Mijn streven is om deze laag eind van dit jaar uit te geven met de bestemming landelijke commerciële radio. Hiermee komt er op korte termijn dus meer capaciteit beschikbaar voor partijen die digitaal uit willen uitzenden.” [Radiowereld.NL]