Zoek
Sluit dit zoekvak.

DAB+ in West-Duitsland: Verdeling start waarschijnlijk in augustus

In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt waarschijnlijk nog deze zomer gestart met de verdeelprocedure van capaciteit op een nieuw regionaal DAB+-net. Dit netwerk is gepland op kanaal 9D. Verwacht wordt dat half 2021 het netwerk ook daadwerkelijk in de lucht is.

DAB+ in West-Duitsland: Verdeling start waarschijnlijk in augustus Hiermee is de uitrol van DAB+ voor regionale stations in de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland eindelijk weer een stap dichterbij.

Al begin 2019 gaf de regionale mediaraad goedkeuring op het plan voor twee nieuwe regionale DAB+-netten in Noordrijn-Westfalen.

Het gaat hierbij om een multiplex dat de gehele deelstaat dekt, alsmede uit een bovenregionaal kavel, bestaande uit vijf of zes multiplexen, die tezamen de hele deelstaat dekken.

Afstemming
Het afgelopen jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor deze netwerken. Zo moest de Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, op zoek naar frequenties en deze coördineren. En dat was een tijdrovende klus, want er moest onderhandeld worden met Nederland, dat ook de nodige eisen had.

Inmiddels is er een akkoord over de te gebruiken frequenties. Hierdoor kunnen er in Nederland bijvoorbeeld een nieuw landelijke dekkend netwerk voor commerciële radio en een nieuw landelijk netwerk voor MTVNL gecreëerd worden.

Voor Noordrijn-Westfalen betekent dit dat er frequenties zijn voor de netwerken in Noordrijn-Westfalen. Het netwerk dat de gehele deelstaat dekt gaat naar verwachting uitzenden op kanaal 9D. In Nederland wordt dit kanaal nu nog gebruikt in Friesland en Zeeland voor het bovenregionale netwerk, maar ook dit gaat veranderen.

Verdeling in augustus
Tegenover Radioszene verklaart een woordvoerder van de regionale mediaraad dat naar verwachting in augustus de verdeelprocedure voor dit nieuwe netwerk van start gaat. Deze procedure zal een slordige twee maanden in gebruik nemen aangezien er verwacht wordt dat er meer aanvragen komen dan er capaciteit is. Verwacht wordt dat half 2021 het netwerk ook daadwerkelijk in de lucht is.

Capaciteit voor het tweede netwerk, het bovenregionale kavel, zal pas worden verdeeld als de vergunningverlening van het eerste netwerk is afgerond

Verdubbeling aanbod
Noordrijn-Westfalen kent momenteel slechts twee DAB+-netten. Allereerst is er het landelijke netwerk op kanaal 5C waar de landelijke publieke omroep Deutschlandfunk op zit samen met diverse landelijke commerciële stations zoals NRJ, Absolut Relax, Sunshine Live en Radio Bob.

Daarnaast heeft ook de regionale publieke omroep WDR een netwerk (11D) tot haar beschikking. Hierop worden al haar radiostations uitgezonden, inclusief diverse regionale edities van WDR 2. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL