Zoek
Sluit dit zoekvak.

Overheid consulteert verlenging DAB+-vergunning MTVNL

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart met een openbare consulatie over de verlenging van de DAB+-vergunning van MTVNL. In ruil voor medewerking aan de herindeling van de DAB+-netwerken in Nederland, wordt de vergunning mogelijk verlengd tot september 2028.

Overheid consulteert verlenging DAB+-vergunning MTVNL Mobiele TV Nederland (MTVNL) is een commerciële partij die sinds 2009 een vergunning bezit om regionaal en landelijk dekkend mobiele TV, radio en data uit te zenden.

Maar al enkele jaren staat de uitrol van dit netwerk stil. Alleen in de Randstad, Zeeland en Midden- en Zuidoost-Brabant heeft het netwerk goede dekking.

Radiostations die gebruik maken van het MTVNL-netwerk zijn onder meer Classicnl en BBC World Service. Daarnaast gebruiken de regionale publieke omroepen NH Radio en Radio West het netwerk als aanvulling op het bovenregionale netwerk (8A) dat nog niet is afgebouwd.

Het netwerk van MTVNL bestaat uit negen allotments die gezamenlijk landelijke dekking kunnen vormen. Hierdoor kan het aanbod per regio verschillen.

Herindeling
De komende jaren gaat de indeling van de DAB+-netwerken in het land op de schop. Zo komt er een nieuw landelijk DAB+-netwerk voor commerciële radio, een nieuw DAB+-netwerk voor commerciële radio in de Randstad en krijgen de regionale radiostations een laag met DAB+-netten die beter bij hun verzorgingsgebieden aansluiten.

Voor dit laatste is een deel van de capaciteit nodig die is toegewezen aan MTVNL. Het is daarom de bedoeling dat MTVNL de beschikking krijgt over een nieuw landelijk DAB+-netwerk dat in vrijwel heel het land op hetzelfde kanaal uitzendt.

In ruil voor medewerking aan de herindeling wil de overheid de vergunning van MTVNL gaan verlengen. De huidige vergunning loopt nog tot 15 februari 2024. Niet meewerken zou beteken dat de herindeling van DAB+ de komende jaren grotendeels stil zou staan en de digitalisering van de radio afremt.

Verlenging vergunning
Omdat DAB+-frequenties schaars zijn, is de regel dat deze na afloop van de vergunning opnieuw verdeeld wordt, tenzij er een goede reden is om dit niet te doen. Bevordering van de digitalisering van de radio vindt EZK een geldige reden om hiervan af te zien en de vergunning van MTVNL te gaan verlengen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de huidige waarde van de vergunning nihil is aangezien het netwerk nog steeds niets rendabel in exploitatie is.

Overigens krijgt MTVNL de verlenging niet cadeau. Daar komen wel een aantal voorwaarden tegenover te staan. Zo heeft het bedrijf een digitaliseringsplan moeten indienen waarin de plannen voor de komende jaren staan. Kwink, dat eerder ook de digitaliseringsplannen van de VCR en de NLCR beoordeelde, heeft ook de plannen van MTVNL beoordeeld.

Zwaardere uitrolverplichting
Aan de hand van de beoordeling is EZK van plan om zwaardere uitrolverplichtingen op te nemen in de verlengde vergunning. Zo moet MTVNL vanaf september 2024 60% outdoor dekking hebben en 50% indoor. Vanaf september 2016 moet dit gegroeid zijn naar minimaal 75% outdoor en 60% indoor.

Reageren op het ‘Besluit verlengbaarheid vergunning Mobiele TV Nederland B.V.’ en ‘Regeling aanvraag verlenging MTV NL-vergunning’ kan tot 2 juli 2020. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL