Duitsland: Eerste stations voor 2e landelijke DAB+net bekend

Antenne Deutschland, exploitant van het tweede landelijke DAB+-net, heeft de eerste radiostations bekendgemaakt die via dit netwerk gaan uitzenden. Hierdoor zijn inmiddels 14 van de 16 beschikbare plekken bezet. De uitrol van het tweede landelijke DAB+-net start in oktober van dit jaar.

Duitsland: Eerste stations voor 2e landelijke DAB+net bekend In maart van dit jaar startte ‘National German Radio’ met de selectieprocedure voor radiostations op het nieuwe DAB+-netwerk. De afgelopen maanden is druk onderhandeld met verschillende partijen.

Antenne Deutschland, een samenwerking tussen zenderexploitant Media Broadcast en Absolut Radio uit Beieren, gaat zelf zes plekken opvullen. De namen van deze stations zijn echter nog niet bekendgemaakt.

RTL overstag
Wel zijn de eerste acht externe partijen bekendgemaakt die een plek mogen vullen op het nieuwe netwerk. En daar zitten opvallende namen tussen. Zo gaan RTL – Deutschlands Hit-Radio (de landelijke variant van 104.6 RTL uit Berlijn) en Toggo radio (een kinderzender uit de stal van RTL) via digitale etherradio uitzenden. Daarmee is een jarenlange blokkade van RTL tegen DAB+ in Duitsland definitief doorbroken.

De eerste scheurtjes in de blokkade ontstonden echter in 2018 al toen 104.6 RTL en zusterstation Spreeradio in Berlijn gingen uitzenden op DAB+.

Beierse zenders gaan nationaal
Ook Antenne Bayern, de populairste zender van de deelstaat, en zusterstation Rock Antenne gaan landelijk op DAB+. Daarnaast start Energy, die zelf al op de eerste Bundemux uitzendt, met een tweede kanaal op het tweede netwerk. Het format is nog niet bekendgemaakt.

Andere stations die via dit netwerk uit gaan zenden zijn de comedyzender Joke FM, Drivers Classics en Profi Radio.

Voor invulling de laatste twee plaatsen wordt momenteel nog onderhandeld met enkele partijen.

Uitrol start in oktober
De uitrol van het nieuwe landelijke DAB+-netwerk start in oktober. Een maand later dan gepland, maar doordat de IFA in Berlijn niet doorgaat is de lancering een maand uitgesteld.

Het is de bedoeling dat het nieuwe landelijke DAB+-netwerk bij de start al gelijk door 83% van de Duitsers buitenshuis kan worden ontvangen. [Radiowereld.NL]