Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kanaalindeling DAB+-vergunning MTVNL gewijzigd

Agentschap Telecom (AT) heeft de in te zetten kanalen voor DAB+ in de vergunning van MTVNL gewijzigd. Dit blijkt uit publicatie in de Staatscourant. Door de wijziging kan MTVNL in een groot deel op hetzelfde kanaal gaan uitzenden.

Kanaalindeling DAB+-vergunning MTVNL gewijzigd Mobiele TV Nederland (MTVNL) is een commerciële partij die sinds 2009 een vergunning bezit om regionaal en landelijk dekkend mobiele TV, radio en data uit te zenden.

Radiostations die gebruik maken van het MTVNL-netwerk zijn onder meer Classicnl en BBC World Service. Daarnaast gebruiken de regionale publieke omroepen NH Radio en Radio West het netwerk als aanvulling op het bovenregionale netwerk (8A) dat nog niet is afgebouwd. Dit najaar gaat hier eindelijk verandering in komen.

Het netwerk van MTVNL bestaat uit negen allotments (5A Friesland, 5B Zuid-Holland en Zeeland, 5D Flevoland, 7C Groningen-Drenthe, 8C Limburg Zuid, 9C Brabant-Limburg Noord, 11A Noord-Holland, 11B Overijssel en 12B Gelderland-Utrecht) die gezamenlijk landelijke dekking kunnen vormen. Hierdoor kan het aanbod per regio verschillen.

Herindeling
De komende jaren gaat de indeling van de DAB+-netwerken in het land op de schop. Zo komt er een nieuw landelijk DAB+-netwerk voor commerciële radio, een nieuw DAB+-netwerk voor commerciële radio in de Randstad en krijgen de regionale radiostations een laag met DAB+-netten die beter bij hun verzorgingsgebieden aansluiten.

MTVNL verhuist naar een nieuw netwerk dat in het grootste gedeelte van het land gaat uitzenden op hetzelfde kanaal. Dit wordt kanaal 7D. Alleen in Zeeland gaat (vooralsnog) uitgezonden worden op een ander kanaal. Dit wordt kanaal 9A. Wel gaat AT proberen om ook voor Zeeland de rechten voor kanaal 7D te krijgen.

Gefaseerde omschakeling
Om de regionale stations over te kunnen zetten naar de nieuwe netwerkindeling en de uitgifte van het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk mogelijk te maken, is het de bedoeling dat MTVNL gaat overschakelen naar haar nieuwe indeling. Zo is kanaal 9C bestemt voor het nieuwe landelijke commerciële netwerk nu nog in gebruik door MTVNL in Brabant. 5B gaat ingezet worden voor de regionale radiostations in Zuid-Holland en Zeeland.

Vanwege deze wijzigingen is de vergunning van MTVNL gewijzigd. In drie fases worden de allotments van MTVNL omgezet naar de nieuwe indeling, waarbij in de laatste fase Zeeland wordt omgezet van 5B naar 9A. De omzetting moet uiterlijk 1 september 2022 zijn afgerond.

Wanneer de eerste allotments omgezet worden is nog onduidelijk. Eerst moet er nog een belangrijke stap in Duitsland gezet worden. Kanaal 7D wordt nu namelijk nog gebruikt door Media Broadcast voor een lokaal DAB+-netwerk in Bremen. Op 26 augustus wordt dit gewijzigd in kanaal 6A), waardoor 7D ingezet kan worden in noordoost-Nederland.

Verlenging?
Een andere wijziging die nog doorgevoerd gaat worden in de vergunning van MTVNL is dat deze verlengd gaat worden tot september 2028. Momenteel loopt deze nog tot februari 2024. Wel krijgt MTVNL bij verlenging zwaardere ingebruiknameverplichtingen opgelegd. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL