Search
Close this search box.

Meer regionaal nieuws op DAB+ in Noord- en West-Duitsland

De publieke omroepen NDR voor Noord-Duitsland en WDR voor West-Duitsland hebben hun aanbod van regionaal nieuws op DAB+ uitgebreid. Sinds kort zijn alle regionale nieuwsedities van NDR1 en WDR2 via digitale etherradio te ontvangen. Wel is de opzet bij de twee omroepen verschillend.

Meer regionaal nieuws op DAB+ in Noord- en West-Duitsland De WDR geeft sinds maandag (6 juli) via haar DAB+-netwerk op kanaal 11D in de deelstaat Noordrijn-Westfalen alle acht de regionale nieuwsedities van WDR2 door. Luisteraars kunnen daarbij simpelweg kiezen naar welke editie ze willen luisteren.

Nadeel is echter wel dat de acht edities van WDR2 ontzettend veel bandbreedte kosten. In plaats van met een dynamische configuratie te werken, waarbij buiten het nieuws om als de audio op alle edities gelijk is dezelfde audiostream wordt doorgegeven, worden alle acht de edities continu met 72 kbps doorgegeven.

Om ruimte te maken voor al deze edities heeft de WDR helaas alle bandbreedtes van haar overige stations teruggebracht naar 72 of 64 kbps. Alleen WDR3 zendt nu nog met 96 kbps uit. Het verkeerskanaal WDR Vera is zelfs helemaal van DAB+ gehaald.

Mogelijk worden een aantal kanalen binnenkort weer wat in audiokwaliteit verhoogd als Domradio verdwijnt. Dan komt er weer 48 kbps vrij.

De NDR heeft dat in Nedersaksen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren iets ander aangepakt. Het netwerk van de NDR is namelijk zelfs in de deelstaten zelf al geregionaliseerd. Zo wordt alleen al in Nedersaksen op vijf verschillende kanalen uitgezonden. Wie bijvoorbeeld in Groningen woont, ontvangt de stations van de NDR op kanaal 12A, terwijl in Overijssel dezelfde stations op kanaal 10A te ontvangen zijn.

Tot nu toe was op al deze netten editie Hannover van NDR1 Niedersachsen te horen. Begin deze maand is dit gewijzigd en is NDR1 geregionaliseerd, waarbij steeds alleen de editie voor het betreffende gebied wordt doorgegeven. Luisteraars in Groningen horen nu het regionale nieuws uit studio Oldenburg, terwijl luisteraars in Overijssel gelijktijdig het nieuws uit studio Osnabrück horen op DAB+.

Tegelijkertijd heeft de NDR de bandbreedte van al haar radiostations op DAB+ verhoogd van 96 naar 104 kbps. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL