Zweden: Ook Bauer met radiostations gestart op DAB+

Na jaren van uitstel is nu ook Bauer Media met haar radiostations in Zweden gestart op DAB+. In Stockholm zijn nu zeven zenders van het mediaconcern te ontvangen via digitale etherradio. De komende maanden wordt de dekking uitgebreid naar Göteborg en Malmö.

Zweden: Ook Bauer met radiostations gestart op DAB+ Aanvankelijk was het de bedoeling dat Bauer al op 1 juli zou starten met DAB+, maar de coronacrisis zorgde voor vertraging in de levering van onderdelen.

Eind vorige week zijn de uitzendingen alsnog gestart in de hoofdstad Stockholm.

Zeven radiostations
Op kanaal 12A zijn nu NRJ, Mix Megapol, Rockklassiker, Lugna Klassiker, Vinyl FM, Svensk Pop en de digitale zender Hårdrock te ontvangen. Dit aantal zal binnenkort uitgebreid worden tot 10. Daarnaast wordt de dekking uitgebreid naar Göteborg en Malmö waardoor ruim 40% van de inwoners van Zweden de stations via DAB+ kunnen ontvangen. Op 1 oktober 2021 moet de dekking uitgebreid zijn tot 50%.

Al sinds 2014 bezit Bauer Media, net als rivaal NENT (toen nog MTG Radio), landelijke vergunningen voor DAB+. Maar omdat de Zweedse overheid besloot vast te houden aan FM en in 2017 alle commerciële FM-frequenties opnieuw veilde, kwam de digitalisering op een laag pitje te staan bij de zenders. Omdat zij al diep in de buidel moesten tasten voor FM-frequenties, werd telkens uitstel voor de ingebruikname van de DAB+-frequenties gevraagd.

NENT begon vorig jaar al
Concurrent NENT begon vorig jaar zomer al met de uitrol van haar DAB+-netwerk. In Stockholm, Uppsala, Gävle, Göteborg en Malmö worden hierop momenteel 13 radiostations uitgezonden, waaronder Rix FM, Star FM, Bandit Rock, Lugna Favoriter en Power Hit Radio.

Daarnaast is ook de publieke omroep SR met acht radiostations vertegenwoordigd op DAB+ in Stockholm, Uppsala, Göteborg en Malmö en Luleå.

Bauer kondigde begin dit jaar eindelijk te starten met de uitrol van haar DAB+-netwerk. [Radiowereld.NL]