Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luxemburg gaat opnieuw testen met DAB+

Luxemburg is nog steeds het een witte vlek op de kaart als het om DAB+ gaat. Terwijl omringende landen met een rap tempo netwerken uitrollen, is er nog geen enkel Luxemburgs station via digitale etherradio te ontvangen. Maar komend najaar komt hier eindelijk verandering in.

Luxemburg gaat opnieuw testen met DAB+ In 2018 werd er al af en toe getest met DAB+ in het Groothertogdom. Op kanaal 7D waren twee non-stop muziekstations te horen. Daarna werd het echter weer stil.

Vanaf medio september / oktober gaat er opnieuw getest worden. Dit bevestigt zenderexploitant BCE, een dochter van RTL, tegenover het Duitse blad Infosat. Het is de bedoeling dat alle grote radiostations uit Luxemburg meedoen aan de test.

Op welk kanaal er getest gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Wel wil BCE met 10 kW vanaf de zendmast Dudelange in het zuiden van Luxemburg gaan uitzenden, aangevuld met een steunzender in Hosingen in het noorden.

Dat Luxemburg nu ook van start wil gaan met DAB+ is niet zo verwonderlijk. Vanaf eind dit jaar moeten alle nieuwe auto’s die in de Europese Unie geleverd worden standaard DAB+ hebben. Daarnaast willen de Luxemburgse stations voorkomen dat ze letterlijk een analoog eiland worden. [Radiowereld.NL]