MTVNL wisselt nog dit jaar groot deel kanalen op DAB+ naar 7D

MTVNL schakelt nog dit jaar in het grootste deel van Nederland haar DAB+-netwerken over op kanaal 7D. Dit blijkt uit de aangepaste vergunning die Agentschap Telecom (AT) heeft afgegeven. Door de kanaalwisselingen wordt er een verdere stap voor de herindeling van DAB+ gezet.

MTVNL wisselt nog dit jaar groot deel kanalen op DAB+ naar 7D Mobiele TV Nederland (MTVNL) is een commerciële partij die sinds 2009 een vergunning bezit om regionaal en landelijk dekkend mobiele TV, radio en data uit te zenden.

Radiostations die gebruik maken van het MTVNL-netwerk zijn onder meer Classicnl en BBC World Service.

Het netwerk van MTVNL bestaat uit negen allotments (5A Friesland, 5B Zuid-Holland en Zeeland, 5D Flevoland, 7C Groningen-Drenthe, 8C Limburg Zuid, 9C Brabant-Limburg Noord, 11A Noord-Holland, 11B Overijssel en 12B Gelderland-Utrecht) die gezamenlijk landelijke dekking kunnen vormen. Hierdoor kan het aanbod per regio verschillen.

De komende jaren gaat de indeling van de DAB+-netwerken in het land op de schop. Zo komt er een nieuw landelijk DAB+-netwerk voor commerciële radio, een nieuw DAB+-netwerk voor commerciële radio in de Randstad en krijgen de regionale radiostations een laag met DAB+-netten die beter bij hun verzorgingsgebieden aansluiten. Ook moet er meer ruimte komen voor lokale omroepen.

MTVNL verhuist daarom naar een nieuw netwerk dat in het grootste gedeelte van het land gaat uitzenden op hetzelfde kanaal (7D). Alleen in Zeeland gaat (vooralsnog) uitgezonden worden op een ander kanaal (9A). Wel gaat AT proberen om ook voor Zeeland de rechten voor kanaal 7D te krijgen.

Gefaseerde omschakeling
Om de regionale stations over te kunnen zetten naar de nieuwe netwerkindeling en de uitgifte van het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk mogelijk te maken, moet MTVNL overschakelen naar haar nieuwe indeling. Zo is kanaal 9C bestemt voor het nieuwe landelijke commerciële netwerk nu nog in gebruik door MTVNL in Brabant en Limburg-Noord.

De omschakeling van MTVNL gebeurt in drie fases. Voor 1 oktober 2020 moeten Overijssel (Markelo) en Flevoland (Lelystad) omgezet zijn.

Voor 1 januari 2021 vindt er een grote omschakeling plaats. Dan moeten ook Groningen/Drenthe (Hoogersmilde en Emmen), Friesland (Tjerkgaast), Noord-Holland (Amsterdam en Hilversum) Gelderland/Utrecht (Utrecht en Amersfoort), Brabant en Limburg-Noord (Eindhoven en Loon op Zand) en Limburg (Maastricht) om zijn naar kanaal 7D.

Uiterlijk 1 juni 2022 wisselt MTVNL ook van kanaal in Zuid-Holland en Zeeland (Den Haag, Rotterdam en Goes).

De wisseling is overigens niet alleen nodig voor de herindeling van DAB+ in Nederland, maar ook voor de uit coördinatie voortgekomen afspraken met het buitenland. Onder meer met Duitsland zijn kanalen geruild. [Radiowereld.NL]
Kaart: Agentschap Telecom,
Foto: Radio.NL