Oostenrijk: Uitrol landelijk DAB+-netwerk afgerond

Zenderexploitant ORS heeft maandag de uitrol van het landelijke DAB+-netwerk in Oostenrijk afgerond. Hiervoor werden in Karinthië twee nieuwe zenders aangezet. Daarnaast is Radio Klassik Stephansdom als elfde zender gestart op dit netwerk.

Oostenrijk: Uitrol landelijk DAB+-netwerk afgerond Zenderexploitant ORS heeft maandag de uitrol van het landelijke DAB+-netwerk in Oostenrijk afgerond. Hiervoor werden in Karinthië twee nieuwe zenders aangezet. Daarnaast is Radio Klassik Stephansdom als elfde zender gestart op dit netwerk.

In mei 2019 werd gestart met de uitrol van het landelijke DAB+-netwerk in Oostenrijk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er gestart zou worden met drie zenders in Wenen, maar gelijk werd besloten om de volgende fase, die voor het najaar gepland stond, uit te rollen.

Hierdoor is was het landelijke DAB+-net al gelijk via zeven zenders door ruim 60% van de Oostenrijkers buitenshuis te ontvangen. Ook de derde en laatste fase werd deels naar voren gehaald. Twee van de vier geplande zenders gingen al in oktober 2019 aan in plaats van augustus 2020.

Afgelopen maandag zijn ook de laatste twee geplande zenders aangezet. Het betreft de zenders Klagenfurt en Wolfsburg (beiden in Karinthië). Door de ingebruikname kan ruim 83% van de Oostenrijkers DAB+ buitenshuis ontvangen tegenover ruim 62% binnenshuis.

Het aantal radiostations dat via het landelijke netwerk uitzendt, is uitgebreid naar 11. Energy, Radio 88.6, Radio Maria, ERF Plus, Klassik Radio, Rock Antenne, Arabella Relax, Technikum One, Mein Kinderradio en Jö Live waren al via dit netwerk te ontvangen. Maandag is hier Radio Klassik Stephansdom, voorheen beter bekend als Radio Stephansdom, aan toegevoegd.

De Oostenrijkse publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zenders Kronehit en radio Austria ontbreken nog steeds in het aanbod. De ORF en Kronehit blokkeren digitale etherradio om hun positie op FM vast te houden. Radio Austria had wel aangekondigd te gaan uitzenden op DAB+, maar is hier nog steeds niet mee gestart.

Naast het landelijke DAB+-netwerk is er ook een regionaal netwerk in de regio Wenen in de lucht. Hierop zenden nu 13 radiostations uit. [Radiowereld.NL]