Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: 4 Radiostations minder op DAB+

In Vlaanderen zijn dinsdagmiddag onverwachts Family Radio, Roxx, BNL en Yesterdayland verdwenen van DAB+. Wat de exacte reden hiervoor is, is onduidelijk. Radiovisie meldt dat de stations een flinke betalingsachterstand zouden hebben bij Norkring, eigenaar van de DAB+-netwerken.

Vlaanderen: 4 Radiostations minder op DAB+ Family Radio, Roxx en BNL waren via het netwerk ‘Vlaanderen 1’ (11A) te ontvangen, terwijl Yesterdayland Radio op ‘Vlaanderen 2’ (5A/5D) zat.

Family Radio was sinds 2015 via digitale etherradio te ontvangen bij onze zuiderburen en was daarmee één van de pioniers. Destijds was dat een logische stap, want Family was toen nog een zogenaamde ketenradio met FM-bereik in grote delen van Vlaanderen. Tegenwoordig is het netwerk alleen nog tussen Brussel en Antwerpen en rondom Gent te ontvangen.

De rockzender Roxx nam in 2018 de plek over van Club FM, terwijl Yesterdayland Radio in maart van dit jaar in de plaats kwam van VBRO Evergreen.

De Nederlandstalige muziekzender BNL nam in april de plek in van VBRO. Voor deze zender is het stopzetten van de uitzendingen op DAB+ waarschijnlijk het begin van nog grotere problemen. BNL is namelijk een zogenaamde commerciële netwerkradio en is daarom verplicht het programma ook via DAB+ aan te bieden in Vlaanderen.

België is niet het eerste land waar opeens meerdere stations stoppen op DAB+. In Nederland gebeurde dat in 2017 ook. Toen stopten Efteling Kids Radio, Arrow Classic Rock en Classic FM (nu Classicnl) vlak achter elkaar. De laatste twee zijn inmiddels in delen van ons land alweer terug via digitale etherradio.

Family Radio
Tegenover Radiovisie laat Family Radio weten dat de financiële last die het uitzenden op DAB+ met zich mee bracht, niet langer houdbaar was. Dat komt mede doordat Family naast de erkenning voor commerciële netwerkradio greep, waardoor de inkomsten daalden. De coronacrisis deed hier nog een extra schep bovenop.

Daarnaast krijgt ook Norkring een veeg uit de pan. De zenderexploitant zou bij de start van commerciële radio op DAB+ mooie beloftes op financieel gebied hebben gedaan aan vroege instappers, maar volgens Family bleken er andere stations zelfs enige tijd gratis te hebben uitgezonden. Dat Norkring beide commerciële DAB+-netwerken in Vlaanderen bezit maakt het op gebied van concurrentie niet beter, want een commercieel station dat digitaal de ether in wil is afhankelijk van Norkring.

BNL
Ook BNL heeft inmiddels gereageerd tegenover de Belgische collega’s. Volgens het radiostation was er een overeenkomst met Norkring in de maak en was er uitstel tot september gevraagd. Ook hier hakt de coronacrisis er hard in en heeft BNL bovendien nog schulden van voorganger VBRO.

Daarnaast zou Norkring de zenders van DAB+ af hebben gehaald, omdat ze onder bijzonder zware druk van hun buitenlandse moedermaatschappij zouden staan. BNL verwacht overigens op korte termijn weer terug te keren op DAB+. [Radiowereld.NL]
Foto’s: Radio.NL