Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: Analoge FM-radio na januari 2023 verleden tijd

In Zwitserland worden naar alle waarschijnlijkheid in januari 2023 de laatste FM-zenders uitgezet. Radio via de ether wordt dan uitsluitend nog via DAB+ uitgezonden. Plannen voor de afschakeling van FM zijn donderdag tijdens de SwissRadioDay gepresenteerd door de radiosector.

Zwitserland: Analoge FM-radio na januari 2023 verleden tijd Al langere tijd is bekend dat de dagen voor FM-radio in Zwitserland geteld zijn.

Uiterlijk 2024 zou radio alleen nog digitaal te beluisteren zijn. Een planning voor de afschakeling zou uiterlijk begin 2021 volgen, maar is nu al gepresenteerd.

Besloten is om de afschakeling in twee stappen te doen. In augustus 2022 gaan alle publieke FM-zenders uit. De commerciële radiostations zetten uiterlijk in januari 2023 hun FM-zenders uit.

De VSP en de RRR, die de commerciële radiostations vertegenwoordigen, zijn akkoord met de plannen en leggen deze in november ter goedkeuring aan hun leden voor, al hebben de meeste stations al aangegeven in te stemmen met de plannen. De publieke radiostations gaven eerder al groen licht voor de plannen.

FM steeds minder luisteraars
Uitzenden op FM is namelijk niet echt rendabel meer. Slechts 13% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend via FM naar de radio. Inmiddels is 71% van al het radio luisteren in Zwitserland al digitaal. Vier jaar geleden was dit nog ‘slechts’ DAB+ neemt daarbij het voortouw met 39%, gevolgd door internet met 32%.

Desondanks is er nog een grote groep die zowel digitaal als analoog luistert. In de auto is FM nog wel populair, maar ook dit daalt in een rap tempo. Inmiddels is 55% van het radioluisteren in de auto al digitaal, waarbij DAB+ 47% voor haar rekening neemt.

In totaal zijn er al meer dan 5 miljoen DAB+-radio’s verkocht in Zwitserland. Daarnaast hebben bijna alle nieuw verkochte auto’s inmiddels standaard DAB+.

Tweede land
Zwitserland wordt het tweede land waar FM uit gaat. Noorwegen deed dit al in 2017, al zijn hier nog wel enkele lokale stations op FM te ontvangen.

Aanvankelijk nam het radioluisteren na het uitzetten van FM flink af, maar inmiddels heeft het weekbereik van radio zich dit hersteld tot het niveau van voor de afschakeling. Wel hebben de grote radiostations terrein moeten inleveren, maar dat komt omdat er meer keuze is gekomen. Noorwegen kende slechts vijf landelijke stations op FM tegenover meer dan 25 nu via DAB+. [Radiowereld.NL]