Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alle RPO-zenders met hogere geluidskwaliteit op DAB+ in Randstad

Alle regionale publieke radiostations (RPO) in de Randstad zijn nu in hogere geluidskwaliteit te ontvangen op DAB+. Onlangs hebben ook Radio Rijnmond, Omroep Flevoland en Radio Gelderland op kanaal 8A de bandbreedte opgeschroefd van 64 kbps naar 96 kbps.

Alle RPO-zenders met hogere geluidskwaliteit op DAB+ in Randstad Onlangs verhoogden ook Radio West, Radio M Utrecht en NH Radio hun geluidskwaliteit al.

Om dit mogelijk te maken hebben alle regionale commerciële stations op dit netwerk ruimte afgestaan. Zij zenden nog wel uit met een geluidskwaliteit van 64 kbps, maar hebben de foutcorrectie verlaagd van de gebruikelijke 3A naar 3B.

Hierdoor valt de ontvangst van de regionale commerciële stations aan de rand van de verzorgingsgebieden van de DAB+-zenders eerder weg dan de publieke regionale stations.

Maar omdat het vermogen van de zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein begin augustus fors is verhoogd en er nieuwe zenders in Den Haag en Hilversum zijn aangezet voor dit netwerk, is het bereik voor zowel de publieke als commerciële zenders vergroot. De regionale publieke stations gebruiken nog wel foutcorrectie 3A.

De vrijgekomen capaciteit die ontstaan is door het verlagen van de foutcorrectie, wordt nu dus ingezet voor het verhogen van de geluidskwaliteit van de regionale publieke radiostations.

Het afstaan van bandbreedte is de uitkomst van de moeizame onderhandelingen over de optimalisatie van het bovenregionale DAB+-allotment in de Randstad. Deze upgrade had eigenlijk al veel eerder plaats moeten vinden, maar het lukte de vergunninghouders lange tijd maar niet om een akkoord hierover te bereiken. Begin juli werd bekend dat er eindelijk een overeenstemming was bereikt tussen de verschillende vergunninghouders. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL