Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ook Radio West gestopt via DAB+-netwerk MTVNL

De regionale publieke zender Radio West is sinds vorige week niet meer te ontvangen via het DAB+-netwerk van MTVNL. Reden voor het verdwijnen is de optimalisatie van het Randstad-kavel (8A) waarop Radio West ook te ontvangen is.

Ook Radio West gestopt via DAB+-netwerk MTVNL De regionale omroep huurde, net als NH Radio, capaciteit bij MTVNL om beter dekking te creëren op DAB+ in de Randstad.

Doordat het netwerk ‘8A Randstad NL’ lange tijd maar minimaal uitgerold was met zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein, had Radio West op dit netwerk slechte of geen dekking in Den Haag en Zuid-Holland Noord. Voor NH Radio ontbrak via dit netwerk dekking in het Gooi.

MTVNL heeft echter ook zenders staan in Den Haag en Hilversum, waardoor Radio West en NH Radio een deel van het dekkingstekort konden oplossen.

Sinds kort is het Randstad-kavel echter flink geoptimaliseerd. Zo is het vermogen van de zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein begin augustus fors is verhoogd en er nieuwe zenders in Den Haag en Hilversum zijn aangezet voor dit netwerk. Daarnaast zenden de regionale publieke omroepen in een fors hogere geluidskwaliteit uit via dit netwerk.

Niet langer noodzakelijk
Hierdoor is het voor Radio West en NH Radio niet langer noodzakelijk om capaciteit te huren bij MTVNL. Afgelopen week is Radio West daarom verwijderd van dit netwerk. Opvallend was dat Radio West via MTVNL niet alleen in Zuid-Holland en Zeeland, maar ook in Utrecht, Overijssel, Flevoland, Friesland en Zuid-Limburg te ontvangen was via dit netwerk.

NH Radio maakt nog wel gebruik van het netwerk van MTVNL. Deze radiozender is daarentegen alleen in Noord-Holland te ontvangen via MTVNL. Hoelang NH Radio deze situatie voortzet is nog onduidelijk.

Radio West is niet de eerste zender die deze maand haar uitzendingen via MTVNL staakt. Ook Groot Nieuws Radio deed dit al. Het christelijke radiostation is al sinds 2017 landelijk via kanaal 11C te ontvangen. [Radiowereld.NL]