Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio M Utrecht, West en NH met hogere geluidskwaliteit op DAB+

Radio M Utrecht, Radio West en NH Radio zijn nu in hogere geluidskwaliteit te ontvangen in de Randstad op kanaal 8A. Deze is opgeschroefd van 64 kbps naar 96 kbps. De regionale commerciële stations hebben hiervoor bandbreedte afgestaan.

Radio M Utrecht, West en NH met hogere geluidskwaliteit op DAB+ Alle regionale commerciële radiostations op het DAB+-netwerk in de Randstad zenden nog wel uit met een geluidskwaliteit van 64 kbps, maar hebben de foutcorrectie verlaagd van de gebruikelijke 3A naar 3B.

Hierdoor zal de ontvangst van de regionale commerciële stations aan de rand van de verzorgingsgebieden van de DAB+-zenders eerder wegvallen dan de publieke regionale stations.

Maar omdat het vermogen van de zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein begin augustus fors is verhoogd en er nieuwe zenders in Den Haag en Hilversum zijn aangezet voor dit netwerk, is het bereik voor zowel de publieke als commerciële zenders vergroot. De regionale publieke stations gebruiken nog wel foutcorrectie 3A.

De vrijgekomen capaciteit die ontstaan is door het verlagen van de foutcorrectie wordt nu dus ingezet voor het verhogen van de geluidskwaliteit van de regionale publieke radiostations. Daarmee wordt gelijk duidelijk wie het grootste deel van de optimalisatie van het randstadkavel hebben bekostigd.

Moeizame onderhandelingen
Eigenlijk had de optimalisatie van 8A al veel eerder moeten plaatsvinden, maar onderhandelingen over op welke manier en vooral de kosten liepen moeizaam. Begin juli werd bekend dat er eindelijk een overeenstemming was bereikt tussen de verschillende vergunninghouders.

Met het verhogen van de geluidskwaliteit naar 96 kbps sorteren de regionale publieke omroepen alvast voor op de situatie vanaf september 2022. Uiterlijk dan worden de netwerken door een herverdeling meer op de provinciegrenzen afgestemd en is er meer bandbreedte per station beschikbaar. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL