Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste lokale DAB+-netten volledig bezet

Bijna zeven maanden na de start van de uitgifte van vergunningen voor lokale DAB+-netten, zijn de eerste twee lokale netten volledig bezet. Voor drie andere netten is alle capaciteit al uitgegeven, maar moeten sommige radiostations hun ruimte nog in gebruik nemen.

Eerste lokale DAB+-netten volledig bezet De radiostations maken gebruik van tijdelijke vergunningen die Agentschap Telecom uitgeeft voor lokale publieke en commerciële radiostations.

In totaal komen er 22 lokale netwerken die bij elkaar een groot deel van het land kunnen dekken.

Inmiddels zijn 20 van de 22 netwerken al in de lucht. Het netwerk voor zuidoost-Groningen gaat op zeer korte termijn de lucht in. Hier is vertraging ontstaan doordat de antennes vlak voor montage in de mast gestolen waren. Alleen de status van het netwerk voor de Achterhoek is nog onduidelijk.

Amstelland / Haarlemmermeer
De andere netwerken vullen zich gestaag. Zo is het netwerk voor Amstelland / Haarlemmermeer op kanaal 5A volledig gevuld met het maximum van 12 radiostations. Naast de lokale omroepen Jamm FM, Meerradio, Radio Aalsmeer en Rick FM, zijn ook de commerciële stations Decibel962, Dance Radio, Beat FM, Urban Traxx, Arrow Bluesbox Antenne Domstad, RTD Radio en Radio President te ontvangen. Binnenkort wordt de ontvangst in de regio Haarlemmermeer sterk verbeterd met een zender in Hoofddorp.

Zoetermeer/Capelle
Ook het netwerk voor Zoetermeer / Capelle aan de IJssel op kanaal 8B is helemaal vol. Hierop zijn naast de lokale omroepen ZFM Zoetermeer, Dichtbij FM, Radio Krimpenerwaard, Feel Good Radio en Lansingerland FM, de commerciële stations Arrow Bluesbox, Beat FM, Hofstad Radio, Podradio, Sunrise FM, XXL Radio en Radio President te ontvangen.

Andere netwerken waarvan alle capaciteit inmiddels is vergund, maar nog niet ingebruik genomen is, zijn Den Haag, Delft / Vlaardingen en Gouda / Woerden. Laatstgenoemd netwerk is vorige week dinsdag in de lucht gegaan. Uitgezonden wordt vanuit Gouda op kanaal 7B. Een zender in Woerden is gepland.

Gouda/Woerden
Momenteel telt het netwerk voor Gouda / Woerden al 11 radiostations. Dit zijn de lokale omroepen RTW Waddinxveen, RTV Gouwestad, Radio Stad Montfoort en RPL Woerden. BR6 Bodegraven volgt binnenkort. Daarnaast zijn de commerciële stations Arrow Bluesbox, Beat FM, Hofstad Radio, Radio 182, Sunrise FM, RTD Radio en Gouda FM op dit netwerk te vinden. Saillant detail is dat laatstgenoemde exact dezelfde programma’s als de lokale publieke omroep Dichtbij voor de naastgelegen provincie Zuidplas uitzendt.

Ook op andere lokale DAB+-netten zijn de afgelopen weken nieuwe stations van start gegaan. Zo zijn op het netwerk voor de Beemster en waterland nu ook de lokale omroepen LOL Landsmeer en L.O.V.E. Volendam te ontvangen. Maar ook zijn er stations gestopt. Hofstad is bijvoorbeeld niet meer in Almere te horen, terwijl RTD is verdwenen van de netwerken in Eindhoven en Wageningen. [Radiowereld.NL]