Search
Close this search box.

Ook NH Radio gestopt via DAB+-netwerk MTVNL

De regionale publieke zender NH Radio is sinds donderdag niet meer te ontvangen via het DAB+-netwerk van MTVNL. Reden voor het verdwijnen is de optimalisatie van het Randstad-kavel (8A) waarop NH Radio ook te ontvangen is.

Ook NH Radio gestopt via DAB+-netwerk MTVNLNH Radio huurde, net als Radio West, capaciteit bij MTVNL om beter dekking te creëren op DAB+ in de haar verzorgingsgebied.

Doordat het netwerk ‘8A Randstad NL’ lange tijd maar minimaal uitgerold was met zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein, had Radio West op dit netwerk slechte of geen dekking in Den Haag en Zuid-Holland Noord. Voor NH Radio ontbrak via dit netwerk dekking in het Gooi.

MTVNL heeft echter ook zenders staan in Den Haag en Hilversum, waardoor Radio West en NH Radio een deel van het dekkingstekort konden oplossen. NH Radio was echter alleen op het MTVNL netwerk voor Noord-Holland te ontvangen.

Sinds kort is het Randstad-kavel echter flink geoptimaliseerd. Zo is het vermogen van de zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein begin augustus fors verhoogd en zijn er nieuwe zenders in Den Haag en Hilversum aangezet voor dit netwerk. Daarnaast zenden de regionale publieke omroepen in een fors hogere geluidskwaliteit uit via dit netwerk.

Niet langer noodzakelijk
Hierdoor is het voor Radio West en NH Radio niet langer noodzakelijk om capaciteit te huren bij MTVNL. Half september is Radio West daarom al verwijderd van dit netwerk. NH Radio volgde dus afgelopen donderdag.

NH Radio en Radio West zijn niet de eerste zenders die hun uitzendingen via MTVNL hebben gestaakt. Ook Groot Nieuws Radio deed dit al. Het christelijke radiostation is al sinds 2017 landelijk via kanaal 11C te ontvangen.

Meer veranderingen
Woensdag is MTVNL ook gestart met het wisselen van uitzendkanaal in delen van het land. Als eerste zijn de zenders Lelystad en Markelo omgezet naar kanaal 7D. Wie in deze regio’s naar Classicnl of BBC World Service luistert via digitale etherradio moet zijn of haar radio opnieuw laten scannen.

Het wisselen van kanalen is onderdeel van de grote herindeling van de DAB+-netwerken in ons land en de daarbij gemaakte afspraken met het buitenland. Zo is kanaal 5D nu toegewezen aan Duitsland.

Eind dit jaar moet MTVNL in vrijwel het hele land overgeschakeld zijn op kanaal 7D. [Radiowereld.NL]