Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sloveense publieke omroep rolt 3e DAB+-netwerk uit

Radiotelevizija Slovenija, de publieke omroep van Slovenië, heeft afgelopen vrijdag haar derde DAB+-netwerk uitgerold. Na een landelijk netwerk op kanaal 10D en een lokaal netwerk in de hoofdstad Ljubljana (7D) is er nu een bovenregionaal netwerk bijgekomen bestaande uit twee allotments.

Sloveense publieke omroep rolt 3e DAB+-netwerk uit Tezamen hebben deze twee allotments landelijke dekking. In het westen van Slovenië wordt uitgezonden op kanaal 12C, terwijl in de oostelijke helft kanaal 12B wordt ingezet.

Het nieuwe netwerk wordt dan ook ingezet voor regionale en lokale radio. Zo zijn de publieke stations Radio Koper en Radio Capodistria nu te ontvangen in de westelijke helft, terwijl Radio Maribor en de Hongaarstalige omroep Pomurski MMR in de oostelijke helft uitzenden. Laatstgenoemde zender behoort eveneens tot de Sloveense publieke omroep en richt zich op de Hongaarse minderheid in het oostelijke puntje van Slovenië.

Radiotelevizija Slovenija startte in 2016 officieel met uitzenden op DAB+. Via het landelijke netwerk zijn de publieke zenders Radio Slovenija Prvi, Radio Slovenija Val 202, Radio Slovenija ARS en Radio Si (Slovenië International) digitaal via de ether te ontvangen, alsmede 15 commerciele stations te ontvangen.

Onder meer de landelijke katholieke zender Radio Ognjišče, de semilandelijke commerciële zender Hitradio Center en de regionale commerciële stations Radio Antena, Rock Radio, Radio 2, Radio Bob en Radio Ekspres zijn landelijk op DAB+ te ontvangen.

Het is de bedoeling dat de vrije capaciteit op het nieuwe bovenregionale DAB+-netwerk binnenkort uitgegeven gaat worden aan commerciële partijen. [Radiowereld.NL]