Zoek
Sluit dit zoekvak.

DAB+ in West-Duitsland: Verdeling start binnen enkele weken

In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start binnen enkele weken de verdeelprocedure van capaciteit op een nieuw regionaal DAB+-net. Dit netwerk is gepland op kanaal 9D en dekt de gehele deelstaat.

DAB+ in West-Duitsland: Verdeling start binnen enkele weken Hiermee wordt de uitrol van DAB+ voor regionale stations in de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland eindelijk een feit.

Al begin 2019 gaf de regionale mediaraad goedkeuring op het plan voor twee nieuwe regionale DAB+-netten in Noordrijn-Westfalen. Dit naar aanleiding van een call for interest waarop veel reacties kwamen.

Het gaat hierbij om een multiplex dat de gehele deelstaat dekt, alsmede uit een bovenregionaal kavel, bestaande uit vijf of zes multiplexen, die tezamen de hele deelstaat dekken.

Afstemming
De afgelopen anderhalf jaar is er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor deze netwerken. Zo moest de Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, op zoek naar frequenties en deze coördineren. En dat was een tijdrovende klus, want er moest onderhandeld worden met Nederland, dat ook de nodige eisen had.

Inmiddels is er een akkoord over de te gebruiken frequenties. Hierdoor kunnen er in Nederland bijvoorbeeld een nieuw landelijke dekkend netwerk voor commerciële radio en een nieuw landelijk netwerk voor MTVNL gecreëerd worden.

Voor Noordrijn-Westfalen betekent dit dat er frequenties zijn voor de netwerken in Noordrijn-Westfalen. Het netwerk dat de gehele deelstaat dekt gaat naar verwachting uitzenden op kanaal 9D. In Nederland wordt dit kanaal nu nog gebruikt in Friesland en Zeeland voor het bovenregionale netwerk, maar ook dit gaat veranderen.

Belangrijke stap
Met het besluit over de DAB+ aanbesteding is nu een belangrijke stap gezet in de richting van meer diversiteit” zo zegt Tobias Schmid, hoofd van de regionale mediaraad van Noordrijn-Westfalen. “Het audiolandschap in NRW zal aanzienlijk worden verrijkt met het nieuwe digitale aanbod.

Binnen enkele weken start de verdeelprocedure. Deze wordt gepubliceerd in de Staatscourant van de deelstaat.

Uitbreiding aanbod
Noordrijn-Westfalen kent momenteel slechts drie DAB+-netten. Allereerst is er het landelijke netwerk op kanaal 5C waar de landelijke publieke omroep Deutschlandfunk op zit samen met diverse landelijke commerciële stations zoals NRJ, Absolut Relax, Sunshine Live en Radio Bob.

Sinds kort is hier de tweede “Bundesmux” bijgekomen op kanaal 5D en 9B. Hierop zijn onder meer Rock Antenne, RTL en Absolut Oldie Classic te ontvangen.

Tenslotte heeft ook de regionale publieke omroep WDR een netwerk (11D) tot haar beschikking. Hierop worden al haar radiostations uitgezonden, inclusief alle regionale edities van WDR 2. [Radiowereld.NL]