Search
Close this search box.

DAB+-netwerk MTVNL over op 1 kanaal, upgrade netwerk

Mobiele TV Nederland (MTVNL) heeft afgelopen vrijdag de omschakeling van het DAB+-netwerk naar kanaal 7D afgerond. Daarnaast is begonnen met een verbetering van het netwerk. Onder meer in Hilversum en Hoogersmilde wordt nu met flink meer vermogen uitgezonden.

DAB+-netwerk MTVNL over op 1 kanaal, upgrade netwerk MTVNL is een commerciële partij die sinds 2009 een vergunning bezit om regionaal en landelijk dekkend mobiele TV, radio en data uit te zenden.

Het netwerk bestond uit meerdere allotments op verschillende kanalen die gezamenlijk landelijke dekking kunnen vormen. Maar alleen in de Randstad, Zeeland en delen van Noord-Brabant was er goede dekking.

Herindeling
Als onderdeel van de grote herindeling van de DAB+-netwerken in ons land, en de daarbij gemaakte afspraken met het buitenland, is afgesproken dat MTVNL een landelijk dekkend netwerk kan bouwen dat vrijwel in heel Nederland op hetzelfde kanaal gaat uitzenden. Afgelopen vrijdag heeft MTVNL de omschakeling van het netwerk naar kanaal 7D afgerond.

De zenders Hilversum, Amsterdam, Hoogersmilde, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Loon op Zand, Lelystad, Maastricht, Markelo en Tjerkgaast zenden daardoor nu allemaal op hetzelfde kanaal uit. Ook is het aanbod nu overal hetzelfde met BBC World Service, Classicnl en KBC Radio. Dat laatste station was de afgelopen jaren alleen in Utrecht en Gelderland te ontvangen.

Veranderingen
Daarnaast heeft de lokale omroep Oké FM de uitzendingen via het netwerk van MTVNL in Noord-Brabant gestaakt. Doordat het DAB+-netwerk van MTVNL overal op hetzelfde kanaal uitzendt, is het niet meer mogelijk om een wisselend aanbod per regio uit te zenden.

Uitgezet zijn de zenders Goes, Eindhoven, Amersfoort en Emmen.

De zenders Goes, Rotterdam en Den Haag zouden pas uiterlijk juni 2022 omgezet hoeven worden naar kanaal 7D, maar MTVNL heeft er dus voor gekozen om Goes uit te zetten en de twee zenders in Zuid-Holland al om te zetten naar 7D.

Upgrade
Ondanks dat vier zenders zijn uitgezet, is MTVNL wel bezig met een upgrade van het netwerk. Volgens de vergunning hoeft pas vanaf 2024 aan een zwaardere uitrolverplichting te worden voldaan, maar nu zijn de eerste stappen al gezet.

Onder meer in Hoogersmilde en Hilversum wordt al met fors meer vermogen uitgezonden, zo blijkt uit waarnemingen. Mede door het extra vermogen in Hilversum wordt bijvoorbeeld het wegvallen van de zender Amersfoort ruimschoots gecompenseerd.

Maar volgens de database van Agentschap Telecom zijn ook verhoging van de vermogens in Lelystad en Markelo gepland, terwijl er nieuwe sterke zenders gepland zijn in het Limburgse Eys en in IJsselstein. Wanneer deze wijzigingen worden doorgevoerd is nog onduidelijk. [Radiowereld.NL]
Foto: Radio.NL