Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: Uitrol landelijke DAB+-netwerken start 15 juli

De uitrol van de twee landelijke DAB+-netwerken in Frankrijk start op 15 juli. Vanaf dan gaan de vergunningen van de 25 geselecteerde radiostations in. Gestart wordt in de steden Parijs, Lyon en Marseille, almede op de tussenliggende autosnelwegen.

Frankrijk: Uitrol landelijke DAB+-netwerken start 15 juli Aanvankelijk was het de bedoeling dat de twee landelijke DAB+-netwerken al in 2020 zouden starten met de uitrol. Maar door de coronaperikelen, waarbij Frankrijk vorig jaar in een strenge lockdown ging, werd er uitstel verleend.

Voor de twee landelijke DAB+-netwerken werden in maart 2019 al 24 radiostations geselecteerd, waaronder alle grote netwerkradio’s zoals NRJ, RTL, Skyrock, Nostalgie en Fun Radio, en de landelijke publieke omroep Radio France. Ook Latina, Radio Classique, M Radio en Air Zen kregen een plek toegewezen. Twee maanden later werd bekendgemaakt hoe de precieze indeling van de twee multiplexen gaat worden.

Omdat er op één van de twee netwerken nog ruimte over was, werd er eind vorig jaar een 25ste radiostation vergund: Skyrock Klassiks.

Start met boog Parijs-Lyon-Marseille
Bij de start van de uitrol moet al gelijk 20% van de autoroutes en 20% van de grootstedelijke regio’s gedekt zijn. En daarom wordt gestart met de uitrol in de drie grootste steden: Parijs, Lyon en Marseille. Ook de tussenliggende autosnelwegen A6 en A7 krijgen gelijk dekking.

Twee jaar later moet 50% van de Autoroutes (A) gedekt zijn. Bovendien moet dan ook 20% van de nationale wegen (N) in de administratieve regio Bretagne en 20% van de tertiaire wegen (T) op Corsica voorzien zijn van dekking.

Vier jaar na de start moet de dekking op de Autoroutes al 70% bedragen, en 50% op de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica. Twee jaar later moet 90% van de Autoroutes gedekt zijn, 70% van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica, alsmede 60% van de grootstedelijke regio’s.

Tenslotte moet na acht jaar de dekking van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica zijn uitgebouwd naar 80%, alsmede 75% van de grootstedelijke regio’s. [Radiowereld.NL]