Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lokale DAB+: de stand van zaken 10 maanden na de start

Bijna 10 maanden na de uitgifte van de eerste tijdelijke lokale DAB+-vergunning kan er gesteld worden dat er veel interesse is in kleinschalige DAB+-uitzendingen. Inmiddels zijn 21 van de 22 netten in de lucht. Wel wisselt het aanbod op sommige netwerken regelmatig.

Lokale DAB+: de stand van zaken 10 maanden na de start Het enige lokale DAB+-netwerk dat nog steeds niet in de lucht is, is het netwerk voor de Achterhoek. Onduidelijk is wat de stand van zaken daar is en of dit netwerk überhaupt nog in de lucht gebracht gaat worden.

Alkmaar
De lokale omroepoorlog op DAB+ in de regio Alkmaar is officieel voorbij. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat er na ruim een half jaar een vredesakkoord was bereikt, maar sinds vrijdag 15 januari is deze ook echt een feit.

Toen heeft Broadcast Partners de exploitatie van het lokale DAB+-net voor de gemeente Alkmaar op kanaal 7B overgenomen en wordt er uitgezonden vanaf de grote zendmast in aan het Noordhollandsch Kanaal Alkmaar in plaats vanuit Heiloo. Via het netwerk voor Alkmaar zijn nu de lokale publieke zenders Streekstad Centraal, Radio Dijk & Waard en de internetzender Hitradio 072 te ontvangen.

“Het betekent niet alleen dat onze radio-uitzendingen nu toekomstbestendig zijn, maar ook dat we meer mogelijkheden en meer bereik hebben“, legt Streekstad directeur Richard van der Veen uit.

Als onderdeel van de overeenkomst heeft de Stichting Heerhugowaard A Life, onderdeel van Streekstad, de vergunning voor het nabijgelegen DAB+-netwerk voor de gemeentes Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard op kanaal 8B ingeleverd. Dit netwerk is als gevolg van de lokale omroepoorlog flink leeggelopen, want de lokale omroepen OSU (Uitgeest), Castricum 105 en Radio 80 (Bergen) hebben hun veergunning ook ingeleverd en zijn gestopt via digitale etherradio.

Ook Coastline heeft de uitzendingen via DAB+ eerder dit jaar beëindigd. Dat geldt zowel voor de regio Alkmaar (8B) als de kop van Noord-Holland (8C). Eigenaar Jan de Boer laat weten dat de kosten voor DAB+ niet opwegen tegen de beperkte inkomsten. “Daar heeft Corona natuurlijk ook op dit moment invloed op, geen ondernemer geeft op dit moment een cent uit aan radioreclame op kleine omroepen als de onze.”

Urban Traxx
De non-stopzender Urban Traxx is nu in een nog groter deel van de Randstad te ontvangen. Na Noord-Holland en Flevoland is het verzorgingsgebied uitgebreid nar Zuid-Holland. Sinds afgelopen vrijdag is het station van Camfactor Media ook vinden op de netwerken Gouda/Woerden (7B) en Leiden/Leidschendam (11B).

Het station heeft de plek ingenomen van RTD Radio. Vorig jaar verwierf RTD vergunningen voor vrijwel alle beschikbare lokale DAB+-netwerken. Een deel hiervan is nooit in gebruik genomen, terwijl op de overige netwerken de uitzendingen inmiddels gestaakt zijn.

Achter Camfactor schuilt overigens Bart Meuleman, beter bekent als Bart van der Molen, die middels voicetracks een ochtendshow verzorgt op vele lokale omroepen en internetstations. Op andere netwerken is Camfactor ook actief met Easy Traxx en Oldies Radio.

Golden Oldies Radio
Radio President, de oldieszender die via diverse lokale DAB+-netten in Noord- en Zuid-Holland uitzendt, gaat verder als Golden Oldies Radio. De afgelopen weken zijn de jingles met Radio President geleidelijk vervangen door vormgeving met de nieuwe naam. Ook is de naam op de lokale DAB+-netten al aangepast. Op 1 februari moet de hele ombouw voltooid zijn.

De Nieuwe Hanze
Het bereik van het netwerk voor De Nieuwe Hanze (regio Kampen, Elburg, Hattem, Zwolle) op kanaal 7B is verder uitgebreid. Tot voor kort werd dit netwerk alleen vanuit Kampen uitgezonden, maar sinds zaterdag is hier een zender in Heerde bijgekomen, waardoor de ontvangst met name  in het zuidoosten van het verzorgingsgebied sterk verbeterd is.

KBC
Nieuw op het netwerk in de regio Wageningen/Veenendaal (8B) is KBC Radio. Tot voor kort was de zender alleen via het MTVNL-netwerk in Utrecht en het zuidwesten van de Veluwe te ontvangen. Doordat MTVNL nu in heel Nederland op hetzelfde kanaal uitzendt, is KBC in een groot deel van Nederland digitaal via de ether te ontvangen. Onduidelijke is of deze uitzendingen nu gestaakt gaan worden of dat het om uitbreiding van het bereik gaat. [Radiowereld.NL]
Foto’s: Streekstad Centraal en Radio.NL