Oostenrijk: Welle 1 gestart op DAB+

Ook in Oostenrijk is het aanbod op DAB+ verder uitgebreid. Deze week is de hitzender Welle 1 gestart met uitzenden op het landelijke netwerk voor digitale etherradio. Opvallend is dat de editie op DAB+ afwijkt van de editie die in diverse steden op FM te ontvangen is.

Oostenrijk: Welle 1 gestart op DAB+ Welle 1 was al te ontvangen op FM in Salzburg, Opper-Oostenrijk, Karinthië en de stad Graz. Daarnaast was Welle 1 tot november vorig jaar ook in delen van Tirol op FM te vinden.

Deze zender stond echter los van de overige Welle 1-edities en had een andere eigenaar en dus ook een ander programma. Dit station is vervangen door Arabella Hot.

Onder het motto “Die neuesten Hits – zuerst auf Welle 1 gehört”, draait het station uitsluitend actuele Top 40 hits. Het station richt zich daarmee op vrijwel dezelfde doelgroep als Energy, dat in Oostenrijk eveneens landelijk op DAB+ te ontvangen is.

Momenteel is op Welle 1 op DAB+ uitsluitend non-stop muziek te horen, terwijl op de verschillende FM-frequenties wel gepresenteerde programma’s te horen zijn. Of dit nog rechtgetrokken gaat worden is nog onduidelijk.

12e zender
Oostenrijk heeft sinds mei 2019 landelijke radio op DAB+. Welle 1 is momenteel de 12e zender op het landelijke netwerk. De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zenders Kronehit en Radio Austria ontbreken echter in het aanbod.

De ORF blokkeert DAB+, omdat de omroep geen extra radiokanalen mag aanbieden op DAB+, terwijl Kronehit het publiek het liefst op FM houdt, omdat het aantal stations hierop beperkt is. Radio Austria kondigde bij de start in 2019 wel aan te willen gaan uitzenden op DAB+, maar is hier nog niet mee gestart. Momenteel loopt de verdeelprocedure voor twee plekken op het landelijke DAB+-net. [Radiowereld.NL]